• Twitter
  • Facebook

Credits: A&M Records

Op 22 februari, maar dan in 1986, komt Falco binnen in de Nationale Hitparade met ‘Jeanny’. De Oostenrijkse zanger schreef het nummer samen met Bolland & Bolland en stond op de LP ‘Falco 3’. In Duitsland werd het nummer door veel radiostations geboycot vanwege de songtekst. Er werd in zowel West-  als Oost-Duitsland gesuggereerd dat het nummer ging over de moord op een jong meisje en dat het geïnspireerd zou zijn op een lustmoord door de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger.

In ‘Jeanny’ hoor je een Duitse news flash, dat werd ingesproken door nieuwslezer Wilhelm Wieben. Toen de singel werd uitgebracht werkte Wieben bij ARD, de publieke zender van West-Duitsland, die zijn ‘bijbaan’ niet accepteerde. De ophef in Duitsland rondom het nummer én het aandeel van ARD zorgt er zelfs voor dat de zender Wieben op non-actief stelt.

Falco was na het internationale succes voor ‘Der Komissar’ uit 1982 langzaam maar zeker weggezakt in populariteit, totdat hij de gebroeders Bolland & Bolland ontmoette. De link was een platenlabel. Zowel Falco als Bolland & Bolland, die in Amerika succes hadden met hun LP ‘The Domino Theory’, waren in Amerika ondergebracht bij A&M Records. Rob en Ferdi schreven bijna alle nummers voor het album ‘Falco 3’. De plaat werd een enorm succes, zeker ook dankzij de track ‘Rock me Amadeus’, dat zowel de 1e plaats bereikte in Amerika als in Engeland. In Amerika is het nog altijd de enige Duitstalige singel die de 1e plaats behaalde.  

In Nederland zou Falco de eerste plaats bereiken met ‘Jeanny’. Het nummer werd gebruikt in een populaire Duitse crimi. Ondanks dat in Duitsland “Jeanny’ als controversieel gezien en veelal geweerd werd van de radio, bereikte de singel de eerste plaats in Duitsland, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Ook in de Nationale Hitparade bereikte Falco de eerste plaats.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This