• Twitter
  • Facebook
Credits: Kungfuman, Wikipedia

19 februari 1957 was de geboortedag van Falco. De Oostenrijkse zanger scoorde zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig. Hij overleefde als enige van een drieling. Een tragische gebeurtenis eerder: zijn moeder verloor de andere twee kinderen al in de derde maand van de zwangerschap, na een inwendige bloeding. Al op jonge leeftijd kwam het uitgesproken muzikaal talent van Falco naar boven. Op zijn vierde verjaardag kreeg hij een kleine vleugel voor zijn verjaardag.

Hij brak zijn schooltijd aan het Wener conservatorium af om op 17-jarige leeftijd als jazzgitarist te spelen bij verschillende clubs. Zijn artiestennaam ontleende hij aan de voormalige DDR-skiër Falko Weißpflog, die ‘Falke’ werd genoemd. Johann Hölzel besloot zich te noemen naar deze sporter, ook omdat ‘Falco’ volgens hem internationaal uit commercieel oogpunt een betere naam was.

In 1980 bracht Falco zijn eerste single ‘Ganz Wien’ uit, maar bracht hem niet de internationale erkenning. Met ‘Der Kommissar’ uit 1982 was het echter raak. Het nummer met Duitse rap bereikte zelfs de Amerikaanse Top 100. Lange tijd bleef dit nummer het enige internationale succes voor Falco, totdat hij de gebroeders Bolland & Bolland ontmoette. De link was een platenlabel.

Zowel Falco als Bolland & Bolland, die in Amerika succes hadden met hun LP ‘The Domino Theory’, waren in Amerika ondergebracht bij A&M Records. Rob en Ferdi schreven bijna alle nummers voor het album ‘Falco 3’. De plaat werd een enorm succes, zeker ook dankzij de track ‘Rock me Amadeus’, dat zowel de 1e plaats bereikte in Amerika als in Engeland. In Amerika is het nog altijd de enige Duitstalige single die de 1e plaats behaalde.  In Nederland zou Falco de eerste plaats bereiken met een ander nummer:  ‘Jeanny’. Het nummer werd gebruikt in een populaire Duitse crimi. In Duitsland was deze opname als controversieel gezien en werd het lied veelal geweerd van de radio omdat het nummer ging over een meisje dat ontvoerd en daarna mogelijk vermoord werd.  Met het vervolg. ‘Coming home’ (Jeanny part II) stond hij wederom hoog genoteerd in de Duitstalige landen.

Falco stond op het toppunt van zijn roem. Het enorme succes van ‘Rock me Amadeus’ en de andere successen wereldwijd maakten het hem mogelijk als wereldster naar buiten te treden. Optredens in Japan verslinden zijn energie. Mentaal was hij er slecht aan toe en optredens in Amerika liet hij aan zich voorbijgaan. Het succes zakte langzaam in. Met ‘Wiener blut’ (samenwerking Bolland & Bolland) haalde hij in 1988 nog wel de top tien in Duitsland en Oostenrijk.  Falco kwam in 1998 tragisch om het leven bij een auto-ongeluk in de Dominicaanse Republiek.  

 
Translate »
Share This