Vandaag viert Euson zijn 81e verjaardag. Gefeliciteerd! De soulzanger is vooral bekend van zijn hit ‘Both sides now’ uit 1971. Euson werd geboren op Aruba en vestigde zich, nadat hij daar een aantal talentenjachten had gewonnen, in Nederland. (1962) Hij gaat vrijwel meteen aan de slag als zanger bij de Rotterdamse Kreole Kats. Met deze groep maakt hij enkele singles met voornamelijk ruig soulwerk.

Euson richt met dwarsfluitist Chris Hinze en enkele ex-leden van The Lords, de vroegere begeleidingsgroep van Rob de Nijs de groep Stax op.  Ze traden op in binnen- en buitenland en met de single ‘ I want you around me’ behaald Stax de Tipparade . Maar al in 1970 valt de groep uit elkaar en Euson begon aan een solocarrière. Met ‘Both sides now’ scoort Euson zijn eerste solo hit. Het liedje is van Joni Mitchell.  Ze nam het op voor haar album ‘Clouds’. (1969) Maar het nummer schijnt nog enkele jaren ouder te zijn.  Haar versie verschijnt pas ná de cover van Judy Collins (1967).

Producer Harry Knipschild hoorde de versie van Joni en wilde het opnemen met Herman van Veen, maar die wilde het niet doen. Hij gaf het aan Euson, die daarmee overschakelde van ruige soul naar meer easy listening.  Met dit nummer werd hij de eerste Nederlandse Antilliaan met een single genoteerd in de Nederlandse Top Veertig. Euson had met dit genre meer succes en werd een veelgevraagd artiest. De opvolger van ‘Both sides now’ was een cover van Elton John: ‘I need you to turn to’. Dat nummer haalde de Tipparade. In 1973 won Euson de Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. Met ‘Life Is On My Side’, ‘Leon’ en ‘I Use The Soap’ bereikte Euson ook de Nederlandse Top Veertig.

Later vertrekt hij samen met manager Peter Kok (ex-Greenfield & Cook) naar Amerika. Als het muzikale avontuur er uiteindelijk niet oplevert, wat ze er van verwachten, verhuizen ze naar Chili. (1978)  Daar richten zij de productiemaatschappij P.J. Productions (Peter Julio) op. Naast eigen werk brengen ze op hun eigen label platen uit van Chileense artiesten. Zelf heeft Eusson al meer dan 25 jaar geen nieuwe platen uitgebracht.

 
Translate »
Share This