• Twitter
  • Facebook
Credits: Elmar J. Lordemann, Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist!

Dit duo wist met heel veel singles te scoren in de Nederlandse Top Veertig ,maar niet met deze: ‘Beethoven’(I love to listen to) uit 1987. Over wie hebben we het? Eurythmics! Het nummer was geschreven door Annie Lennox en Dave Stewart en werd de eerste single van hun zesde LP ‘Savage’. Op “Beethoven (I Love to Listen To)” laat Eurythmics een elektronischer geluid horen dan ze eerder deden. De tekst bestaat voornamelijk uit gesproken woord door frontvrouw Annie Lennox. Het nummer kwam niet op single uit in Amerika. Later wel als 12 inch met een dubbele A-Kant: ‘I need a man’. Dave Stewart zegt over de betekenis van het nummer: “It was really about somebody losing their mind, a woman under the influence or that kind of feeling, which Annie grasped straightaway.”

Waarom de vrouw in het nummer zo geobsedeerd was door Beethoven? Dat kwam, omdat toen Dave Stewar, toen hij het het nummer in elkaar zette op de Synclavier, hij begon te spelen wat klonk als het beroemde stuk uit Beethovens “5e symfonie” – het deel dat Duh-duh-duh… DUH gaat. Met Beethoven in gedachten maakte hij de beroemde componist onderdeel van de tekst. De single werd een Europese hit, maar bleef in Nederland hangen in de Tipparade.

 
Translate »
Share This