Finale Eurovisie Songfestival

1. België, Laura Tesoro, What’s The Pressure

De Vlaamse Laura Tesoro opent het songfestival met haar catchy en luchtige retro disco bijdrage WHAT`S THE PRESSURE. Daarbij is goed geluisterd naar Queen`s ANOTHER ONE BITES THE DUST. Aanstekelijke choreografie moet de 19 jarige Laura naar een hoge eindklassering helpen en dat zou zo maar eens kunnen. In Nederland duikt het nummer al op in deiTunes Top 100. Selah Sue schreef het nummer, dat zo maar eens bij de bovenste 10 zou kunnen eindigen.

2. Tsjechië, Gabriela Gunčíková, I Stand

Een ballad brengt Tjechië voor het eerst in de finale en dat is terecht. Gabriela Gunčíková brengt op overtuigende wijze haar bijdrage I STAND. Zij verdiende eerder haar sporen bij de band Trans-Siberian Orchestra. Bij de bookmakers wordt het nummer niet hoog aangeslagen. Maar er zit zeker meer in dan de 25e plaats die de bookmakers verwachten.

3. Nederland, Douwe Bob, Slow Down

Douwe Bob is aan de beurt. De Nederlandse bijdrage valt buitengewoon op in de finale en dat is niet alleen opgevallen in Nederland. Enthousiaste reacties uit o.a. Duitsland, België, Groot Brittannië en Armenië zijn niet van de lucht. Zelfverzekerd, charmant en de enige country/ Americana bijdrage en een catchy popsong zijn de wapens waarmee Douwe Bob aantreedt. Met de geplande tien seconden stilte schrijft Douwe Bob geschiedenis. Potentieel de winnaar.

4. Azerbeidzjan, Samra, Miracle

De 21 jarige Samra komt met een bijdrage die is geschreven door een Zweeds productie team. Veel landen hebben dit ook gedaan en dat maakt, dat veel bijdrages dan ook op elkaar lijken in de finale. Het nummer heet MIRACLE en op de plaat weet Samra Rahimli te overtuigen. Op het podium is het een ander verhaal. Vocaal is de zangeres niet sterk. Dat kost haar punten en een top 10 notering.

5. Hongarije, Freddie, Pioneer

Hongarije zet een hunk in. Het charisma spat echter niet van Freddie af. Dat is jammer. Zijn bijdrage heet PIONEER en met een enigszins hese stem probeert hij Europa te verover. In eigen land lukte dat, want Gábor Alfréd Fehérvári bereikte de 1e plaats in de Hongaarse single chart. Europa, dat wordt een ander verhaal. Punten zullen vooral komen van de vrouwelijke televoters. Niert van de jury, vermoeden wij hier bij Hitzound.

6. Italië, Francesca Michielin, No Degree Of Seperation

Het is gebruikelijk dat Italië de winnaar inzet van het San Remo festival, maar de winnaar van 2016, Stadio, had andere verplichtingen. Niet erg, want X Factor-winnares Francesca Michielin komt met een prachtige, melancholieke bijdrage. Het zou fijn zijn als ze haar song in het Italiaans zal brengen, maar ongetwijfeld wordt het op zijn Engels NO DEGREE OF SEPERATION. Mooie bijdrage, misschien goed voor een top 10 notering in de finale. Van ons mag dat.

7. Israël, Hovi Star, Made Of Stars

Hovi Star roept op tot verdraagzaamheid in zijn popballad MADE OF STARS, maar die verdraagzaamheid geldt niet voor Douwe Bob en dat draagt de make-up- en haarstylist Hovi Star hartstochtelijk uit. Het nummer is minder opvallend dan zijn verschijning. Wat wel opvalt in deze ongebruikelijke bijdrage uit Israël is de hoepel act. Mooi gedaan. Maar als een bijdrage het moet hebben van een hoepel act, dan ontbreekt er wat aan de song.

8. Bulgarije, Poli Genova, If Love Was A Crime

In 2011 deed Poli Genova het niet zo goed op het Eurovisie Songfestival met NA INAT, maar ze krijgt een tweede kans van haar landgenoten. Gelukkig maar. Zwedenheeft zich bemoeit met deze compositie, die eigentijds is en zomaar op 3FM en 538 gedraaid zou kunnen worden. IF LOVE WAS A CRIME is de leukste Bulgaarse bijdrage ooit.

9. Zweden, Frans, If I Were Sorry

Scandinavië is bijna geheel afwezig in de finale van 2016. Alle hoop is gevestigd op Zweden. De wat schuchtere Frans Jepsson Wall brengt het nummer IF I WERE SORRY. Hij heeft wel heel veel spijt, want het woord SORRY valt wel heel vaak in deze 3 minuten. Het nummer lijkt vaag een beetje op Lukas Graham, die met 7 YEARS een grote internationale hit scoort. Zweden staat goed genoteerd bij de bookmakers, maar zal zijn punten vooral moeten vergaren bij de televoters, vermoeden we zo.

10. Duitsland, Jamie-Lee Kriewitz, Ghost

Net als Joanne Franka tooit Jamie Lee Kriewitz haar hoofd. Een indianen tooi is het niet, maar toch. Ze won in Duitsland The Voice en is met haar 18 jaar de op één na jongste deelneemster van het Eurovisie Songfestival. (Frans is met 17 jaar de jongste) Jamie valt meer op door haar Japans ogende kledingstijl, die Decora wordt genoemd, dan door haar bijdrage GHOST. Deze bijdrage lijkt niet hoog te gaan eindigen.

11. Frankrijk, Amir, J’ai Cherché

Als er een land is met een grote gun factor, dan is het wel Frankrijk. De Frans-Tunesisch-Marokkaanse zanger Amir Haddad treedt aan met een heuse popsong, die, als je het hebt gehoord, niet meer uit je hoofd krijgt. Een echte radiohit. Zijn bijdrage J`AI CHERCHÉ stond aanvankelijk bovenaan bij de bookmakers, totdat Rusland het overnam. Bij de internationale iTunes charts gooit Frankrijk hoge ogen. Als Amir zijn bijdrage vanavond goed bij stem kan brengen, kan hij winnen. Die kans is echter niet zo groot, helaas.

12. Polen, Michał Szpak, Color Of Your Life

Als je de bijdrage van d e Poolse X Factor-finalist Michał Szpak hoort, denk je terecht bent gekomen in een musical, maar niets is minder waar. Zijn ouderwetse rockballad heet COLOR OF YOUR LIFE en wat je er ook van vindt: hij kan zingen. Een nummer gebracht met een modulatie en een zekere kitsch. We schatten Polen in voor een middenmoot positie.

13. Australië, Dami Im, Sound Of Silence

Als er een prijs is voor de act met de mooiste stem, dan gaat de winst naar Dami Im. Loepzuiver klinkt haar bijdrage SOUND OF SILENCE en onbetwistbaar de beste ballad vanavond. Vinden we hier bij Hitzound. Vorig jaar debuteerde Australië met veel succes op het Songfestival, maar dit jaar gaan ze nog hoger eindigen. Van alle artiesten die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, heeft deze zangeres de meeste en hoogste noteringen in de internationale iTunes charts. Zangeres Dami Im is geboren in Zuid-Korea, maar groeide op in het Australische Queensland. Top 3, vast en zeker.

14. Cyprus, Minus One, Alter Ego

Contrast na de Australische ballad: Cyprus brengt stevige gitaarmuziek.Op het eurovisie Songfestival niet de muziek soort die het beste scoort, al was de Finse hardrockband Lordi een gelukkige uitzondering. De Cypriotische rockers noemen zich Minus One en waren de afgelopen week al meerdere malen gespot in Douwe Bob`s bar. Hun nummer heet ALTER EGO en houdt het midden tussen Linkin Park en Nickelback. Bij de bookmakers wordt het nummer niet hoog ingeschat. Maar 12 punten van Griekenland zijn zeker binnen.

15. Servië, Sanja Vučić, Goodbye (Shelter)

Een heerlijke power ballad uit Servië. In haar video oogde Sanja Vučić als een Servische Cleopatra, maar in de semi verscheen de zangeres in sober zwart. Doven zijn blij met haar, want haar articulatie is tot mijlenver te zichtbaar. Haar bijdrage heet GOODBYE en klinkt krachtig en herkenbaar. Het nummer werd geschreven door Ivana Peters, leadzangeres van de Servische band Negative. Servië mag van ons een top 10 notering halen.

16. Litouwen, Donny Montell, I’ve Been Waiting For This Night

Hij droomde al van een overwinning, maar misschien heeft hij die al bereikt door de halve finale te overleven. In 2012 deed hij geblinddoekt mee met LOVE IS BLIND. Dat leverde hem een 14e plaats op. Ditmaal probeert hij het met I`VE BEEN WAITING FOR THIS NIGHT met een euforisch refrein. Helaas is dat een veel gekozen concept dit jaar en het is de vraag of Donny daarmee genoeg weet op te vallen. We denken van niet.

17. Kroatië, Nina Kraljić, Lighthouse

Nina gaat zeker winnen. Maar dan de Barbara Dex prijs voor de slechtst geklede artiest op het Eurovisiesongfestival. Gelukkig gooit Nina Kraljić halverwege het oerlelijke kledingstuk weg. Waarom voor dit concept is gekozen is ons een raadsel: het leidt af van het nummer LIGHTHOUSE, dat zeker niet slecht is. En zingen kan Nina zeker ook. Niet verbazingwekkend daarom dat ze vorig jaar The Voice Of Croatia won. Wint ze vanavond? Nou, nee.

18. Rusland, Sergej Lazarev, You Are The Only One

De Russische Sergey heeft vanavond de favorietenrol te verdedigen. De Russische Marco Borsato staat al tijden op de eerste plaats bij de bookmakers. Het nummer YOU ARE THE ONLY ONE klinkt als eerdere winnende songs. En dat is niet vreemd, want schrijvers van songfestival hits uit drie verschillende landen (Rusland, Griekenland en Zweden) schreven mee aan YOU ARE THE ONLY ONE. Het nummer begint spannend, maar verliest gaandeweg toch aan originaliteit en zeggingskracht. De kracht van het nummer zit`m in de visuals. Goed afgekeken van de Zweden in 2015. Vorig jaar greep Rusland nipt naast de overwinning, nu willen ze winnen. Dat is gelukt bij de bookmakers. Vanavond gaan ze nipt verliezen. Van wie? Driemaal raden.

19. Spanje, Barei, Say Yay!

Denk je aan Spanje, dan denk je aan de zon. Dat straalt SAY YAH dan ook uit van de 34-jarige Bárbara Reyzábal González-Aller alias Barei . Aanstekelijk en eenvoudige bijdrage, die Spanje opnieuw niet naar de top 10 zal kunnen brengen van de finale. We vrezen voor een lage notering.

20. Letland, Justs, Heartbeat

Een eigentijdse en opvallende bijdrage van Letland. Als we zien wie de songwriter is, dan snappen we het meteen. Aminata Savadogo! Vorig jaar sleepte zij een 6e plaats binnen voor Letland met het verrassende LOVE INJECTED. Zo goed als dat nummer was, is HEARTBEAT niet, maar lekker klinkt het wel. En: Justs Sirmais kan zingen. Hij mist nog wel wat aan charisma, maar dat kan nog komen. Fijne bijdrage uit Letland.

21. Oekraïne, Jamala, 1944

Achter de schermen deed Rusland kennelijk verwoede pogingen dit nummer te wippen van Oekraïne, maar ze vingen bot bij de organisatie. Ze staat dus in de finale: Jamala met 1944. In haar semi maakte ze de meeste indruk met haar emotionele bijdrage. Het nummer gaat over de deportatie van de Krim-Tartaren in de Tweede Oorlog door Stalin. Terwijl Jamala’s opa in het Rode Leger vocht, werd haar oma naar afgevoerd naar Centraal Azië. Dit meest omstreden songfestival nummer gaat hoog eindigen. Misschien nog wel hoger dan Rusland.

22. Malta, Ira Losco, Walk on Water

CHAMELEON: dat zou eigenlijk de bijdrage zijn van Malta, maar uiteindelijk gaat het land voor WALK ON WATER. Ira Losco vertegenwoordigd haar land met verve. Veettien jaar terug eindigde Ira als tweede met 7TH WONDER, maar toen was ze nog jong en onbevangen. Nu is ze zelfbewust en misschien wel een tikkie too much. WALK ON WATER is een prima bijdrage, maar vanavond de zoveelste euforische dance anthem. Een lage top 10 notering is mogelijk?

23. Georgië, Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, Midnight Gold

Een echte popplaat uit Georgi”. Surprise! MIDNIGHT GOLD komt uit de koker van o.a. Thomas Gufstafson. Driemaal raden waar hij vandaan komt! Zweden, jazeker. Hij schreef ook het winnende EUPHORIA van Loreen. Dit is van een heel ander kaliber. Thomas schreef trouwens ook de inzending van Cyprus. Hoog eindigen zal dit niet, maar een fijne bijdrage is het zeker.

24. Oostenrijk, Zoë, Loin D’ici

Horen we hier een compositie van Ralph Siegel? Dat niet. Maar een traditionele inzending is deze LOIN D`ICI van Zoë zeker. Vorig jaar deed ze al mee aan de Oostenrijkse voorrondes, maar legde het af tegen The Makemakes met I AM YOURS. Ken je die nog? De Oostenrijkse zangeres Zoë Straub wilde het nummer persé in het Frans zingen. Misschien levert het haar de nodige punten uit Frankrijk op.

25. Verenigd Koninkrijk, Joe & Jake, You’re Not Alone

De bakermat van de popmuziek is Groot Brittannië. Wat was het fantastisch geweest als dit land bijvoorbeeld een Dua Lipa had afgevaardigd of Coldplay. Maar nee: de keuze viel op het Britse duo Joe & Jake. Toch geen verkeerde keuze want Joe Woolford en Jake Shakeshaft staan onbevangen op het podium, kunnen wel degelijk lekker zingen en het nummer spat van het scherm. YOU`RE NOT ALONE heet het nummer en misschien lukt het Joe & Jake wel om een top 10 notering te halen. Het is ze gegund.

26. Armenië, Iveta Mukuchian, LoveWave

Ze vindt `m toch te jong, onze Douwe Bob, maar de chemie spat er van af tussen onze singer-songwriter, die weke benen heeft gekregen van de voormalige conservatoriumstudente Iveta Mukuchian. Even wennen moet je wel aan haar bijdrage LOVEWAVE, maar hier bij ons is het kwartje wel gevallen. Bij de bookmakers ook, want een top 10 notering wordt Iveta in het vooruitzicht gesteld.

 

 
Translate »
Share This