Nederland én België staan dit jaar in de finale van het 61e Eurovisie Songfestival! Vanaf 21.00 uur begint het spektakel vanuit de Globe Arena in Stockholm. Zesentwintig landen nemen deel aan de finale: de 10 beste uit semi 1 en de 10 beste uit semi 2 met daarnaast de Big 5: Groot Brittannië, Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje. En natuurlijk doet de winnaar van het vorige jaar, Zweden, ook automatisch mee. Zweden is trouwens het enige Scandinavische land dat dit jaar in de finale staat. De grote vraag zal zijn, waar al deze Scandinavische punten naar toe zullen gaan. Naar Douwe Bob misschien?

Het Eurovisie Songfestival wordt o.a. live uitgezonden in China en, voor het eerst, in Amerika. Het Eurovisie Songfestival wordt gepresenteerd door Petra Mede en de winnaar van vorig jaar, Måns Zelmerlöw.

Na alle optredens en de recaps van de 26 landen treedt wereldster Justin Timberlake op! Ook Måns Zelmerlöw zal optreden en brengt zijn nieuwe single. Rond 23.45u begint de bekendmaking van de uitslag.

De puntentelling ondergaat een belangrijke wijziging dit jaar. Elk land heeft twee series aan punten te vergeven. Eén van de nationale jury en één van de televoters. De 42 landen zullen dit jaar alleen hun twaalf punten mogen laten horen door hun woordvoerders. Nederland heeft Trijntje Oosterhuis ingezet als woordvoerder. De jury punten 1-10 verschijnen al op het bord en de woordvoerder meldt wie de 12 points krijgt.

Nadat alle landen hun punten hebben doorgegeven zijn de televoot uitslagen aan de beurt. Alle televoot uitslagen worden bij elkaar opgeteld en het totaal aantal punten per land verschijnt dan één voor één op het scorebord, te beginnen met het land dat de minste stemmen kreeg. Bij de top 10 van de televoting wordt de spanning verder opgebouwd en zullen de punten langzamer in beeld verschijnen. Doel is uiteraard om de puntentelling tot het laatst toe spannend te houden. Of dat zo zal zijn, gaan we vanavond zien….

Startvolgorde:

01. België: Laura Tesoro – What’s the pressure
02. Tsjechië: Gabriela Gunčíková – I Stand
03. Nederland: Douwe Bob – Slow Down
04. Azerbeidzjan: Samra Rahimli – Miracle
05. Hongarije: Freddie – Pioneer
06. Italië: Francesca Michielin – No Degree Of Separation
07. Israël: Hovi Star – Made of Stars
08. Bulgarije: Poli Genova – If Love was a Crime
09. Zweden: Frans – If I were sorry
10. Duitsland: Jamie-Lee – Ghost
11. Frankrijk: Amir – J’ai cherché
12. Polen: Michal Szpak – Color of your life
13. Australië: Dami Im – Sound of Silence
14. Cyprus: Minus One – Alter Ego
15. Servië: ZAA – Goodbye
16. Litouwen: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
17. Kroatië: Nina Kraljić – Lighthouse
18. Rusland: Sergey Lazarev – You Are The Only One
19. Spanje: Barei – Say Yay
20. Letland: Justs – Heartbeat
21. Oekraïne: Jamala – 1944
22. Malta: Ira Losco – Walk on Water
23. Georgië: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
24. Oostenrijk: Zoë – L’oin d’ici
25. Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake – You’re Not Alone
26. Armenië: Iveta Mukuchyan – LoveWave

Bij de bookmakers blijft Rusland de topfavoriet. Hoewel Rusland geen gunfactor heeft, staat het optreden van Sergey Lazarev visueel als een huis. Oekraïne heeft de gunfactor duidelijk wel en staat eveneens hoog bij de bookmakers met haar etnische en persoonlijke bijdrage. Frankrijk stond aanvankelijk aan de top bij de bookmakers, maar de sympathieke Amir is niet zo goed bij stem. Zijn song is echter ijzersterk en blijft daarom een regelrechte kanshebber voor een hoge positie. Ook van Australië wordt een hoge klassering verwacht. Dami In heeft een krachtige stem en brengt de sterkste ballad van de finale. Ook Groot Brittannië kan wel eens verrassend gaan scoren. Joe & Jake spatten van het scherm af en onze verwachting is, dat met name bij televoting veel stemmen kunnen worden gescoord. België gaat het vast ook heel goed doen met hun visueel sterke retro disco act. Een top 10 notering moet mogelijk zijn. En dan Nederland. Laten we maar kort en helder zijn. Douwe Bob valt met SLOW DOWN enorm op qua song (Americana) en performance. Hij zal voor Nederland het songfestival gaan winnen.

 

 
Translate »
Share This