Vandaag viert Eric Stewart zijn 76e verjaardag. De Britse muzikant genoot eerst als zanger/gitarist bekendheid van The Mindbenders. Maar nadat hij zijn eigen Strawberry Studios in de buurt van Manchester had gebouwd, leek hij toch meer een man voor achter de knoppen. Het zou anders lopen! Het begon allemaal begin 1972, toen de Amerikaanse zanger Neil Sedaka startte aan zijn opnames voor het album ‘Solitaire’.  Als engineer had hij Stewart ingehuurd: de plaat werd tenslotte in zijn studio opgenomen. De begeleidingsband voor Sedaka bestond uit . . .  Graham Gouldman, Kevin Godley en Lol Creme. Het succes van dit album deed de vier muzikanten besluiten verder te gaan met eigen materiaal en dat als band naar buiten te brengen. De naam van de band was 10cc.

Hun eerste hit hadden ze met het nummer ‘Donna’ dat in augustus 1972 de tweede plaats bereikte in de hitparade in de Veronica Top Veertig. Daarna volgde een hele serie hits als ‘The Wall Street Shuffle’, ‘Life is a minestrone’  en ‘I’m Not in Love’. Na het vertrek van Godley & Creme in 1976 gingens Stewart en Gouldman samen door als 10cc. Het vertrek was een schok voor Eric en Graham: “We hadden nog zoveel moois kunnen maken.”

10cc ging nog door tot 1995 en maakte hits als ‘The Things We Do for Love en ‘Dreadlock Holiday’.  Met dat nummer bereikten ze hun tweede nummer 1 single. ‘Feel the love’ (1983) bereikte als laatste 10cc single de top tien. Daarna zakte het commerciële succes van de band in. Hun laatste album (‘Mirror Mirror’) maakten ze in 1995. Daarmee kwam er een einde aan deze unieke samenwerking.

Naast zijn werk met 10cc schreef Stewart tussen 1982 en 1986 samen met Paul McCartney aan drie McCartney-albums en inmiddels heeft hij ook vier soloplaten gemaakt waarvan de laatste (‘Vive La Difference’) in januari 2009 is verschenen.

 
Translate »
Share This