Hij is één van de meest invloedrijke Britse gitarist aller tijden. Eric Clapton, ofwel Slowhand. Hij viert vandaag zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! Zijn allereerste muzikale invloeden waren Big Bill Broonzy en Robert Johnson, wiens muziek weleens werd gedraaid tijdens radioprogramma’s. Later leerde hij de muziek van B.B. King en andere elektrische gitaristen kennen. Zijn eerste elektrische gitaar kochten zijn grootouders op afbetaling. Clapton ruilde hem al in voor een Fender Telecaster voordat de afbetaling voldaan was.

Begin 1963 speelde hij mee in de bluesband The Roosters. Na de opheffing van deze band speelde hij een maand in de groep Casey Jones and The Engineers. In oktober werd hij opgenomen in The Yardbirds, waarvan hij 18 maanden lid zou blijven. Deze band was een kweekvijver van goede gitaristen; na Clapton kwamen nog Jimmy Page en Jeff Beck. Clapton maakte later in de sixties ook deel uit van succesvolle bands John Mayall & Bluesbreakers, Cream (‘White Room’) en Derek & The Dominos. Begin 1969 richtte Clapton een “supergroep” op: Blind Faith. Andere leden van deze groep waren Steve Winwood, Rick Grech en Ginger Baker. Na slechts één LP en één Amerikaanse tournee viel ook deze band uit elkaar.

Dan speelt Eric voor korte tijd bij John Lennon`s Plastic Ono Band en met de southern soul-rock revue van Delaney and Bonnie.  Als soloartiest maakt hij naam vanaf 1973. Zijn plaat ‘Ocean Boulevard’ blijkt een voltreffer. ‘I Shot The Sheriff’ werd een groot succes van deze plaat. Deze klassieker werd geschreven door Bob Marley en stond op zijn album ‘Burnin’’ met The Wailers. (1973)  Het was helemaal niet de bedoeling van Slowhand dat deze track op single uitkwam. Een bandlid van Clapton speelt hem het nummer voor en probeert hem te overtuigen de track ook op te nemen voor ‘461 Ocean boulevard’. Eric twijfelt, maar wat als je band en het management aandringen en overtuigd zijn dat ‘I shot the sheriff’ op single zou moet uitkomen? En zo geschiedde!

Meer classics volgen later, zoals  ‘Forever Man’, ‘Wonderful Tonight’, ‘Cocaine’ en ‘Tears In Heaven.’ Het laatstgenoemde nummer is heel persoonlijk en gaat over zijn zoontje Conner die in 1991 tragisch overlijdt. Eric Clapton heeft niet minder dan 18 Grammy Awards in ontvangst mogen nemen. Daarnaast staat hij maar liefst driemaal vermeld in de Rock and Roll Hall of Fame: als solo artiest en als lid van de Yardbirds en Cream.

Voor de liefhebbers: Eric Clapton komt naar Nederland!  Hij komt op 7 en 8 juni 2022 (twee maal uitgesteld) naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

 
Translate »
Share This