Vandaag viert Eric Bloom zijn 76e verjaardag. Hij was de zanger van Bly Öyster Cult. Deze Amerikaanse rockband werd opgericht in 1967. De mannen zijn waarschijnlijk het bekendst van twee nummers: (Don’t Fear) ‘The Reaper’ van het album ‘Agents of Fortune’ uit 1976 en ‘Burnin’ for You’ van het album ‘Fire of Unknown Origin’ uit 1981.

‘The Reaper’ is geschreven door zanger en gitarist Donald “Buck Dharma” Roeser en gaat over de onvermijdelijke dood en hoe gek het is dat sommige mensen bang zijn voor de dood. De singleversie van “(Don’t Fear) The Reaper” was ruim een minuut korter dan de albumversie, aangezien de langzame opbouw aan het begin van het nummer werd weggelaten. De single bereikte de twaalfde plaats in de hitlijsten in Amerika, terwijl het nummer in Nederland struikelde in de Tipparade. De laatste jaren heeft het nummer echter wel een notering in de TOP 2000. ‘The reaper’ werd gebruikt in onder andere de televisieverfilming van het boek The Stand van Stephen King.

Blue Oyster Cult heeft wereldwijd 25 miljoen platen verkocht, waaronder zeven miljoen alleen al in Amerika. Met de clip van “Burnin ‘for You” viel de band met hun neus in de boter, want ze kregen veel rotatie op MTV toen het muziektelevisienetwerk in 1981 in première ging.  De commercieel meest succesvolle line-up omvatte Donald “Buck Dharma” Roeser (lead gitaar, zang), Eric Bloom (lead vocals, ” stun guitar “), Allen Lanier (keyboards, slaggitaar, achtergrondzang), Joe Bouchard (bas, zang) en Albert Bouchard (drums, percussie, zang).   De huidige line-up van de band omvat nog steeds Eric Bloom en Donald Roese.

 
Translate »
Share This