• Twitter
  • Facebook
Credits: Wayne Dilger, Wikipedia

Vandaag viert Engelbert Humperdinck zijn 87e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd op deze dag, maar dan in 1936, geboren in India als Arnold George Dorsey.  Acht jaar later vertrekt het gezin naar Engeland. Zijn eerste podiumervaring was een toevalstreffer. Hij was 17 jaar toen hij, aangemoedigd door vrienden, het podium opsprong en een geslaagde imitatie van Jerry Lee Lewis gaf.  Het publiek vond het prachtig, en Arnold niet minder: hij wil een professioneel artiest worden.  Aanvankelijk onder de naam Gerry Dorsey. Maar alle plaatjes die hij uitbrengt floppen en dan krijgt hij nog tuberculose ook. Is zijn carrière nu al voorbij?

Hij roept, wanneer hij hersteld is, de hulp in van zijn oude kamergenoot Gordon Mills. Die heeft de nodige ervaring in de muziek business. Mills was eerder de zanger van The Viscounts, maar nu succesvol als artiestenmanager. ( Hij had net Tom Jones wereldberoemd gemaakt)  Mills is de beroerdste niet en gaat met Arnold aan de slag. Maar eerst die artiesten naam veranderen. Zo wordt Gerry Dorsey herdoopt in Engelbert Humperdinck.  Mills past ook zijn liedrepertoire aan: het worden romantische popliedjes.

Het eerste succes dient zich aan in 1966, als Humperdinck optreedt tijdens het Knokke Festival in België. Zijn ‘Dommage Dommage’ bestormt de Belgische hitparade.  Een half jaar later ligt niet alleen België, maar de hele wereld aan zijn voeten. Want ‘Release Me (And Let Me Love Again)’, geschreven door Eddie Miller, wordt een wereldwijde hit. In de Veronica Top Veertig bereikt hij de 2e plaats. Maar in Engeland weet Humperdinck er The Beatles mee van de eerste plaats af te houden! Hij wordt een superster én een sekssymbool.

Meer grote hits volgen, zoals ‘There Goes My Everything’, ‘The Last Waltz’ en ‘A Man Without Love’. Meer dan 100 miljoen platen worden van de zanger verkocht.  Na ‘After The Lovin’ uit 1976 neemt het succes dan toch af. Maar optreden blijft Engelbert Humperdinck.  In 1997 neemt hij samen met Peter Koelewijn het album ‘A Little In Love’ op, een plaat waarop hij Engelstalige versies zingt van Nederlandse hits. In 2012 was Humperdinck de Britse vertegenwoordiger bij het Eurovisiesongfestival 2012 met het nummer ‘Love Will Set You Free’.

 
Translate »
Share This