Vandaag brengen miljoenen fans een eerbetoon aan Elvis Presley. Vandaag, 8 januari, was zijn geboortedag, in 1935. “Zonder Elvis hadden The Beatles nooit bestaan.” Dat zei John Lennon ooit over Elvis, de onbetwiste King Of Rock & Roll of simpelweg The King.  Vandaag zou hij 86 jaar oud zijn geweest. Hij geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw.  Elvis had een tweelingbroertje, maar Jesse Garon kwam levenloos ter wereld. Op 10-jarige leeftijd kreeg Elvis zijn eerste gitaar en kort daarna proefde hij zijn eerste suuces, toen hij tijdens de Mississippi Alabama Fair and Dairy Show de tweede prijs won met het nummer ‘Old Shep’.

Toen hij in 1953 zijn school afrondde, begon hij zijn loopbaan als vrachtwagenchauffeur. In datzelfde jaar trok hij de stoute schoenen aan en besloot bij het latere Sun Studio voor welgeteld vier dollar een nummer te laten opnemen. Het was bedoeld als cadeautje voor zijn moeders verjaardag. De eigenaar van Sun Studio spitste zijn oren, bij het horen van deze opname. Bij het zien en horen van Elvis was Sam Phillips zo onder de indruk, dat hij hem een platencontract aanbiedt. Samen met de gitaristen Scotty Moore en Bill Black neemt Elvis ´That’s All Right (Mama)´ op. We noteren de datum 5 juli 1954, want het is de dag waarop muziekgeschiedenis wordt geschreven. De carrière van ’s werelds grootste rock’n’roll artiest is begonnen.

Aanvankelijk was ´That’s All Right´ een plaatselijke hit. Maar al snel stijgt de populariteit van Elvis tot grote hoogte. Wat een stem, wat een verschijning! Het gegil is niet van de lucht. Dat trok de aandacht van Tom Parker, die hem kon overtuigen om hem als manager aan te nemen. Eigenlijk heette hij Andries van Kuijk en kwam gewoon uit Breda. Het eerste resultaat die Parker, The Colonel , ondernam, was om Elvis een platencontract te laten tekenen bij het RCA Victor label. Dat resulteerde in 1956 al tot de eerste Amerikaanse nummer 1 hit “Heartbreak Hotel”. Het was het begin van een omvangrijke en indrukwekkende muziekcarrière. Het wordt een gigantische hit en een enorme reeks zal volgen, waaronder ´Don’t Be Cruel´, ´Hound Dog´, ´Wooden Heart´, Love Me Tender, ´Jailhouse Rock´, ´One Night´, ´It’s Now Or Never´, ´Return To Sender´, ‘My boy’,  ‘Crying In The Chapel´ en In The Ghetto. Elvis Presley is een absolute wereldster.

In de jaren zestig werd Elvis ook een ster op het witte doek en speelde hij in tientallen films. Ze werden gekraakt door critici, maar het maakte Elvis alleen maar populairder. Geen wonder: hij had een enorme sex-appeal. Televisieregisseur Steve Binder, geen liefhebber van Presley’s muziek voordat hij de ’68 Comeback Special onder zijn hoede kreeg, vertelde, ‘Ik ben zo hetero als wat en ik moet je zeggen, of je nu een man of een vrouw bent, je stopt om naar hem te kijken. Zo goed zag hij eruit. En ook al zou je niet weten dat hij een superster was, dat zou niets uitmaken; als hij de kamer in liep, zou je weten dat er een bijzonder iemand in je nabijheid was.

Langdurig medicijnmisbruik, drugs en een vergroot hart ruïneerde helaas zijn gezondheid en hij overleed op 16 augustus 1977 veel te vroeg op 42-jarige leeftijd. Elvis wordt naast zijn moeder begraven op het kerkhof in Memphis. Daar proberen onverlaten zijn lichaam te stelen. Elvis wordt herbegraven op zijn landgoed Graceland. Ook het graf van zijn moeder verhuist mee. Sindsdien geldt Graceland als bedevaartsoord voor zijn miljoenen fans. In2002 brengt de Nederlandse DJ Junkie XL met een remix van  ´A Little Less Conversation´ The King nog eenmaal naar de eerste plaats van de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This