Elvis Presley begint op 29 oktober 1976 op Graceland in Memphis aan de opnames van, wat naderhand zal blijken,  zijn laatste plaatwerk. Naast ‘It’s Easy For You’, ‘Pledging My Love’ en ‘He’ll Have To Go’ gaat het ook om ‘Way down’. Het is zijn laatst opgenomen single voor zijn dood. Het nummer werd geschreven door Layng Martine, Jr. en werd o.a. later gecoverd door Status Quo. In de Nederlandse Top Veertig bereikte ‘Way down’ de 9e plaats.

De carrière van The King begon in 1953. Toen hij in 1953 zijn school afrondde, begon hij zijn loopbaan als vrachtwagenchauffeur. In datzelfde jaar trok hij de stoute schoenen aan en besloot bij het latere Sun Studio voor een paar dollar een nummer te laten opnemen, dat uit werd gebracht werd op Sun Records. Presleys eerste single “That’s Allright” kwam uit in juli 1954. Het werd gelijk opgepikt door de lokale Amerikaanse radiostations en Presley ging optreden.

Dat trok de aandacht van Tom Parker, die hem kon overtuigen om hem als manager aan te nemen. Eigenlijk heette hij Andries van Kuijk en kwam gewoon uit Breda. Het eerste resultaat die Parker, The Colonel , ondernam, was om Elvis een platencontract te laten tekenen bij het RCA Victor label. Dat resulteerde in 1956 al tot de eerste Amerikaanse nummer 1 hit “Heartbreak Hotel”. Het was het begin van een omvangrijke en indrukwekkende muziekcarrière.

Langdurig medicijnmisbruik, drugs en een vergroot hart ruïneerde zijn gezondheid en Elvis overleed op 16 augustus 1977 op slechts 42-jarige leeftijd.

 
Translate »
Share This