• Twitter
  • Facebook
Credits: Robman94, Wikipedia

Op 21 april, maar dan in 1979, komt Elvis Costello met zijn band The Attractions binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Oliver’s Army’. Het new wave nummer schreef de Britse muzikant zelf en was te vinden op de LP ‘Armed forces’.  De single werd geproduceerd door Nick Lowe. Elvis Costello schreef het nummer als commentaar op The Troubles in Noord-Ierland; hij raakte geïnspireerd toen hij Britse soldaten door de straten van Belfast zag patrouilleren.

Naast The Troubles verwijst het nummer ook naar conflicten in Hongkong, Palestina en Zuid-Afrika, alhoewel Costello verklaarde dat hij het nummer niet bedoeld had als een “coherent politiek argument”. In het nummer gebruikt Costello de uitdrukking “white nigger”, de bijnaam van zijn opa, dat sinds 2013 op de BBC-radio door een bleep wordt vervangen. Dat stoorde Costello zo, dat hij in januari 2022 vroeg om de plaat niet meer te draaien.

Wist je, dat de piano in het nummer, geïnspireerd was op ‘Dancing Queen’ van ABBA?  Costello had aanvankelijk verwacht dat ‘Oliver’s army’ hoogstens geschikt was als een B-kantje. Ook vroeg hij zich af,  of het nummer wel sterk genoeg was voor het album ‘Armed Forces’. Dankzij Nick Lowe, die Costello wist te overtuigen, belandde ‘Oliver’s army’ op single én stond het op het album. Terecht, want de single bereikte de 2e plaats in de Britse charts. Hier kwam de single tot plaats 31 in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This