Elton John viert vandaag zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de zanger met één van de meest verkochte singles aller tijden: ‘Candle In The Wind 1997’. Dat was een speciale versie van het nummer, dat hij herschreef voor Lady Di, na haar tragisch overlijden. Het nummer ging meer dan 33 miljoen maal over de toonbank! Sowieso is de Britse singer-songwriter één van de meest verkochte artiesten met meer dan 300 miljoen verkochte platen.

Nog maar vier jaar oud begon Reginald met piano spelen. Vanaf zijn vijftiende speelde hij piano in cafés. In 1964 richtte hij Bluesology op, een begeleidingsgroep van Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten als The Isley Brothers en Patti LaBelle and the Bluebells en Long John Baldry. Vanaf 1967 gebruikt hij het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar Bluesology saxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry.

In 1967 start ook zijn samenwerking met tekstschrijver Bernie Taupin. Een gouden combinatie! Het duo schreef enkele liedjes voor artiesten als Lulu, maar al gauw nam Elton John de rol van uitvoerend zanger zelf over. Het debuutalbum ‘Empty Sky’ verscheen in 1969, waarna één jaar later zijn grote doorbraak volgde met het album ‘Elton John’ en de ballad ‘Your Song’. Hierin begeleidde hij zichzelf op piano.

Elton Jon scoort in de Nederlandse Top Veertig niet minder dan 30 hits, waaronder de nummer 1 singles ‘Nikita’(1985), Don`t Let The Sun Go Dwn On Me’ met George Michael (1991) en ‘Candle In The Wind’.(1997) Andere grote internationale hits waren o.a. ‘Don`t Go breaking My Heart’ (1976), ‘Sacrifice’ (1990) en ‘Circle Of Life’(1994)  Elton John is de eigenaar van zes Grammy Awards en trad in 1994 toe tot de Rock and Roll Hall of Fame.   In 2019 won Elton John een Oscar voor beste originele nummer, voor het nummer “(I’m Gonna) Love Me Again”, samen gezongen met Taron Egerton (die Elton John vertolkt in de bio film Rocketman).  Het afgelopen jaar scoorde Elton John één van zijn grootste hits: ‘Cold heart’ (Pnau remix)  met Dua Lipa.

 
Translate »
Share This