Op 2 december 1972 is Elton John nieuw in de Daverende Dertig te vinden met ‘Crocodille rock’. Het was één van de eerste hits van de zanger met één van de meest verkochte singles aller tijden”‘Candle In The Wind 1997’.  Het was de speciale versie van het nummer, dat hij herschreef voor Lady Di, na haar tragisch overlijden. Het nummer ging meer dan 33 miljoen maal over de toonbank! Sowieso is de Britse singer-songwriter één van de meest verkochte artiesten met meer dan 300 miljoen verkochte platen.

Nog maar vier jaar oud begon Reginald met piano spelen. Vanaf zijn vijftiende speelde hij piano in cafés. In 1964 richtte hij Bluesology op, een begeleidingsgroep van Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten als The Isley Brothers en Patti LaBelle and the Bluebells en Long John Baldry. Vanaf 1967 gebruikt hij het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar Bluesology saxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry.

In 1967 start ook zijn samenwerking met tekstschrijver Bernie Taupin. Een gouden combinatie! Het duo schreef enkele liedjes voor artiesten als Lulu, maar al gauw nam Elton John de rol van uitvoerend zanger zelf over. Het debuutalbum ‘Empty Sky’ verscheen in 1969, waarna één jaar later zijn grote doorbraak volgde met het album ‘Elton John’ en de ballad ‘Your Song’. Hierin begeleidde hij zichzelf op piano. Met dit nummer sleepte hij ook een Alarmschijf van Veronica binnen.

“Crocodille rock’ was de derde hit van Elton John in Nederland en was afkomstig van zijn album ‘Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player’. (1973) Hij schreef het nummer met Taupin en nam het op in Frankrijk. Elton was voor de track geïnspireerd geraakt door de Australische groep Daddy Cool en hun nummer ‘Eagle rock’. Met die single scoorden de Aussies tien weken lang de 1e plaats in eigen land en verkochten er meer dan één miljoen exemplaren van. Elton`s versie bereikte de eerste plaats in Amerika en werd daar bekroond met platina. Zo goed deed ‘Crocodille rock’ het dan weer niet in Nederland. Het behaalde de 11e plaats in de Daverende Dertig.

 
Translate »
Share This