• Twitter
  • Facebook
Credits: Ron Kroon (ANEFO) , Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

Ditmaal rukken we een compleet kinderkoor uit de Kluis van de Flops. Ze werden ingezet door het echtpaar Elly Nieman & Rikkert Zuiderveld voor de single ‘Alles is vrij’ uit 1973. Elly schreef het nummer, terwijl Rikkert de B-kant van voor zijn rekening nam: ‘Het Grote Groene Duizend-Instrumenten-Orkest’. Halverwege de jaren zeventig stapt het duo van hippie-songs over naar christelijke luisterliedjes voor volwassenen en kinderen. Elly genoot al de nodige populariteit toen ze in 1968 samen met Boudewijn de Groot een geweldige hit scoorde met ‘Meester Prikkebeen’.

Elly & Rikkert zijn dan al samen en trouwen in datzelfde jaar. Producer Tony Vos dringt aan dat Elly & Rikkert een duo-plaat gaan maken. Dat gebeurt: ‘Een Ander Land’ is het resultaat. Het is een heus hippie-album, vol filosofisch en mythologische teksten waarin het duo zich afzet tegen de gevestigde orde. (1969) Samen met producer Tim Griek neemt het duo vervolgens de LP ‘De Draad Van Ariadne’ op. Deze plaat is succesvol en levert behalve hippiemuziek ook één kinderliedje op: ‘De Kauwgomballenboom.’ (1971) Hoewel geen hit, belandt het liedje wel in de Tipparade en krijgt de nodige airplay. De opvolger ‘Alles is vrij’ haalt de Tipparade ook.

 
Translate »
Share This