Vandaag viert Ellen Foley haar 71e verjaardag. Gefeliciteerd! De zangeres en actrice is vooral bekend vanwege haar samenwerking met Meat Loaf, maar daarnaast had zij ook als solo zangeres de nodige successen. Haar doorbraak kwam eind 1977 met het zingen van het duet ‘Paradise by the Dashboard Light’ met Meat Loaf dat op diens album ‘Bat Out of Hell’ staat. Alleen: Foley was niet te zien in de populaire video van de nummer 1 hit uit de Nederlandse Top Veertig. Karla DeVito stond te playbacken op de single, die uitgroeide tot een ware rockclassic.

Maar de single had een lange aanloop nodig. Het Meatloaf album kwam uit in het najaar van 1977 en het duurde een jaar voordat Nederland het nummer had ontdekt. De ingekorte single versie en video sloegen in als een bom. Hoewel Ellen Foley helemaal op de achtergrond bleef, werd al snel duidelijk dat DeVito niet de zangeres van het nummer was. Het duurde een jaar, maar toen pakte ook Ellen Foley op eigen kracht een nummer 1 hit in Nederland met ‘We Belong tot the night’. Haar album ‘Night ou’was ook zeer succesvol, waarmee Foley revanche nam. Ook de opvolger ‘What`s a matter baby’ werd een top tien hit in Nederland.

Later was zij te horen op het album ‘Sandinista!’ van The Clash in het nummer ‘Hitsville UK’. Alle vier de leden van The Clash werkten mee aan Foley’s album ‘Spirit of St. Louis’ uit 1981. In 1984 werkt ze mee aan het album ‘Body and Soul’ van Joe Jackson. Ook werkte Ellen Foley mee aan de band met de naam Pandora’s Box, opgericht door Jim Steinman in 1989, de Meatloaf producer. ‘About time’ (2014) was haar laatst uitgebrachte album.

 
Translate »
Share This