• Twitter
  • Facebook
Credits: Kitmasterbloke, Wikipedia

Terug naar 15 april 1978! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Lilac wine’ van Elkie Brooks. Het was eigenlijk een oud nummer, maar opnieuw gebotteld door deze Britse zangeres. Het nummer werd geschreven door James Shelton in 1950 en voor het eerst op single uitgebracht door Eartha Kitt (1953). Nina Simone en Jeff Buckley namen het nummer o.a. ook op. De versie van Elkie Brooks bleek uiteindelijk internationaal de meest succesvolle.

Brooks begon haar carrière als zangeres van de band Vinegar Joe, maar ging later solo. Op haar 15e maakte ze haar officiële debuut met een cover van Etta James’ Something’s Got A Hold On Me, uitgebracht door Decca. Gedurende de jaren 60 trad ze vooral op in cabaretvoorstellingen. Ook werkte ze mee met The Beatles aan hun kerstshow in Londen. Ze werd ook uitgezonden als vertegenwoordiger van haar land naar het Knokkemuziekfestival.

Nadat Brooks Pete Gage leerde kennen, richtte ze samen met hem en Robert Palmer eerst Dada op, om de band later om te dopen in Vinegar Joe. Bij deze band verkreeg Brooks al snel bekendheid door haar wilde optredens op het podium. Na drie albums te hebben uitgebracht, ging de band in 1974 uit elkaar, waarna zowel Brooks als Palmer aan een solocarrière begonnen.

Ze is internationaal vooral bekend van het nummer ‘No More the Fool’, en in Nederland van het nummer ‘Pearl’s a singer’. (1977) Ook ‘Don’t cry out loud’ (1978) behoort tot de populairste songs van Brooks.  Met ‘Lilac wine’ behaalde Elkie Brooks slechts de 50e positie in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This