• Twitter
  • Facebook

Credits: Helge Overas, Wikipedia

Dit jaar openen we een heel bijzondere kluis! Een kluis, boordevol met pareltjes uit het hit verleden. Het gaat daarbij om plaatjes, die nooit de Nederlandse Top Veertig haalden, maar de tand des tijds hebben doorstaan.

‘10538 Overture’ van Electric Light Orchestra (ELO) is daar zo’n voorbeeld van. Het was de eerste single van de ELO en kwam uit in 1972. Het nummer is geschreven door Roy Wood en Jeff Lynne in de overgangsperiode tussen hun muziekgroepen The Move en ELO. De twee groepen bestonden in 1971 tegelijkertijd. Ze namen het  nummer in eerste instantie in de Phillips geluidsstudio’s op als B-kant van een de laatste singles van The Move. Toen het opgenomen was, begonnen Wood en Lynne talloze overdubs in te lassen.

Wood, muziekinstrumentenverzamelaar, had net een goedkope cello weten te bemachtigen en begon na het eind van de werkzaamheden er op te spelen. Lynne stelde voor om Woods spel in het nummer te verwerken. Na opnieuw veel overdubs leek er een groot orkest te hebben gespeeld in plaats van een persoon. Dit maakte dat het beter paste bij ELO. Het lied gaat over een ontsnapte gevangene. Wood liet doorschemeren dat hij bij het nummer geïnspireerd was door ‘Classical gas’ van Mason Williams. Vlak na het verschijnen verliet Wood ELO.  ‘10538 Overture’ behaalde de 9e plaats in de Britse chart.

 
Translate »
Share This