Op 5 april 1969 kwam Ekseption binnen in de Veronica Top Veertig met ‘5th Symphony Beethoven’. Het nummer werd wellicht beter bekend als ‘The fifth’. Het was voor de eerste maal, dat de groep een notering behaalde in de hitparade. En dat met een muziekstuk van Ludwig van Beethoven, met een arrangement van Ekseption. Tony Vos was de producer van deze single release. “The 5th” is gebouwd rondom het beginthema van de vijfde symfonie van Beethoven. Toetsenist Rick van der Linden had al enige tijd het idee om bewerkingen te maken van klassieke stukken.

Hij raakte geïnspireerd door de groep The Nice, die op dat moment een hit had met “America”, een compositie uit de musical West Side Story. Ekseption had voor een festival een bewerking gemaakt van dat thema dat zij met een orkest zouden uitvoeren, maar het orkest zag er niets in om samen te spelen met een popgroep. In plaats daarvan werd deze bewerking in de studio opgenomen. Deze opname ging echter niet zonder slag of stoot; producer Tony Vos wilde oorspronkelijk dat de groep werken van de jazzcomponist Bix Beiderbecke op zou nemen, maar dit was geen succes.

“The 5th” bevat samples uit een opname van een symfonieorkest dat het originele stuk van Beethoven speelt. In een interview vertelde Van der Linden dat dit orkest uit de voormalige Duitse Democratische Republiek kwam, zonder dat hier toestemming voor was gevraagd en later niet meer te achterhalen. De single sloeg oorspronkelijk niet aan bij het publiek. Hierin kwam verandering nadat radiopresentatrice Tineke de Nooij, niet geheel toevallig de toenmalige vrouw van Tony Vos, het dagelijks begon te draaien tijdens haar programma. Uiteindelijk duurde het een half jaar voordat de single de hitlijsten behaalde.  De single behaalde uiteindelijk de derde plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This