• Twitter
  • Facebook
Credits: Nico_Swartz, Wikipedia

Vandaag viert Edsilia Rombley haar 45e verjaardag. Gefeliciteerd! De carrière van de Amsterdamse zangeres startte in 1995 toen zij, aanvankelijk ‘voor de grap’, de R&B groep Dignity opricht. Ze brengen twee singles uit, maar zonder veel succes. Alles verandert wanneer Edsilia in 1996 meedoet aan de Soundmixshow. Zij won de finale met een imitatie van Oleta Adams (I Just Had to Hear Your Voice). Internationale bekendheid volgt, wanneer ze een jaar later deelneemt aan de Europese versie van de Soundmixshow.

In 1998 wordt Rombley gevraagd, mee te dingen in het Nationale Songfestival. Niemand minder dan Fluitsma en Van Tijn schreven voor haar het nummer ‘Hemel en aarde’. Edsilia wint en wordt afgevaardigd naar Birmingham, waar ‘Hemel en aarde’ op de 4e plaats eindigt in de finale. Toen het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975.

Na haar songfestivalavontuur brengt Edsilia twee Engelstalige albums uit: Edsilia (1998) en Face to Face (2002). Beide platen blijken geen commercieel succes. Het roer gaat om en Edsilia kiest voor Nederlandstalig.  Haar album Meer Dan Ooit wordt een groot succes (2007) en behaalt de 6e plek in de Album Top 100.  In 2007 doet Edsilia opnieuw een gooi naar het Eurovisie Songfestival met ‘On Top Of The World’. Ditmaal haalt ze de finale niet. Maar wel een notering in de Nederlandse Top Veertig.

Op het album Uit Mijn Hart staat een lang gekoesterd duet ‘Uit Het Oog Niet Uit Mijn Hart’ van Edsilia Rombley met Ruth Jacott.  In 2013 komt haar album Sweet Soul Music uit. Het album bevat soulklassiekers die Edsilia opgenomen heeft met het Metropole Orkest. Het album is geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis en ook Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis zijn te horen werken mee aan de plaat.

Intussen is Edsilia al meer dan 25 jaar in het vak.  Momenteel trekt ze het land in met haar theatertour ‘In Balans’.

 
Translate »
Share This