Op 3 maart 1973 komt Earth & Fire binnen in de Daverende Dertig én de Veronica Top veertig met ‘Maybe Tomorrow, Maybe Tonight’. De radiozenders op zee hadden weer eens een goede hit neus, want Earth & Fire sleepte er zowel de Alarmschijf (Veronica) als de Treiterschijf (Radio Noordzee) mee binnen. Dit nummer kwam van de het conceptalbum ‘Atlantis’, met op de A-kant een spirituele trip over de opkomst en ondergang van dat mythische rijk. De B-kant bevatte vijf lossen nummers, waaronder het energiek en gedreven ‘Maybe tomorrow,  maybe tonight’. Het album ‘Atlantis’ bereikte de gouden status.

Earth & Fire brak drie jaar eerder door met de single ‘Seasons’, geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats, en nog in hetzelfde jaar maakte Earth & Fire hitsingles als ‘Ruby is the one’ en ‘Wild and exciting’. Met het album ‘Song of the Marching Children’ bracht de groep één van de eerste Nederlandse conceptalbums uit.

Langzaam maar zeker verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron, die al eerder gebruikt werd door de Britse Moody Blues, in de Nederlandse popmuziek. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band. Met Jaap Eggermont als producer maakte Earth & Fire in 1972 voor het eerst een nummer één-hit: ‘Memories’. Ook in de daaropvolgende jaren scoorde de band een aantal hits, waaronder ‘Maybe tomorrow, maybe tonight’, dat de 2e plaats behaalde in de Radio Noordzee Top 50 en de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This