• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, AVRO, Top Pop, Wikipedia

Op 15 april, maar dan in 1972, komt ‘Memories’ binnen in de Veronica Top Veertig. Het wordt de eerste nummer 1 hit van de Haagse band. Een jaar eerder verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron in de Nederlandse popmuziek. Het instrument met de zwevende klanken bleef jarenlang typerend voor de sound van de band. De mellotron was dan ook veelvuldig te horen in ‘Memories’. De single verscheen vreemd genoeg niet officieel op een studioalbum.

‘Memories’ werd geschreven door toetsenist Gerard Koerts, zijn tweelingbroer en gitarist Chris Koerts en basgitarist Hans Ziech. In tegenstelling tot de vorige singles, die door Jaap Eggermont en Freddy Haayen werden geproduceerd, stond bij deze single enkel de naam van Eggermont als producent vermeld; Haayen was inmiddels directeur van de Nederlandse afdeling van platenmaatschappij Polydor geworden. Ook in het buitenland was Earth & Fire doorgedrongen, met name in België, Duitsland en Turkije was de band populair.

‘Memories’ werd in de polls gekozen tot beste single van het jaar 1972. Voor AVRO’s Toppop nam de groep een live-special op, waarin ook ‘Song of the marching children’ ten gehore werd gebracht. In die periode verscheen ook Earth & Fire’s eerste verzamel-LP: ‘Superstarshine volume 2’. Sinds 1999 staat ‘Memories’ van Earth & Fire jaarlijks in de TOP 2000 van radio 2.

 
Translate »
Share This