Duane Eddy viert vandaag zijn 84e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Amerikaanse gitarist brak eind jaren vijftig in Amerika door met een aantal instrumentale rock-‘n-rollhits. Op zijn 15e kocht Duane Eddy zijn eerste gitaar: een “Goldtop Les Paul”. Twee jaar later ging hij spelen samen met schoolmaat Jimmy Delbridge (piano). Het tweetal en maakte zijn radiodebuut op de lokale zender KCKY. Het duo noemde zich een tijdje “The Pinal Country Twisters” en raakte bevriend met radio-diskjockey Barton Lee Hazlewood.

Regelmatig ondernam het trio onder leiding van Lee tripjes naar Phoenix voor countrymuziek in Madison Square Garden, waar de mannen de jonge gitarist Al Casey leerden kennen.  In de zomer van 1955 reden ze gedrieën naar Ramsey’s Recorders in Phoenix waar Lee de eerste plaat van het duo Jimmy & Duane produceerde: ‘I want some lovin’ baby’/’Soda fountain girl’. Lee Hazlewood betaalde $150 om de opnames te persen. In 1956 verscheen het duo op tv (KTVK in Phoenix), in de show ‘The Hit Parade’. Eddy ontwikkelde een eigen twangy Rock-‘n-Roll-elektrische-gitaar-sound, en maakte zich los van het country-imago.

Op 9 januari 1959 werd Duane Eddy’s debuutalbum, “Have Twangy Guitar Will Travel “, gelanceerd waarmee hij direct groot succes had. De lp bezorgde hem een nummer 5-notering in de lp-lijsten en bleef 82 weken in de hitlijst genoteerd staan. Zijn grootste successen beleefde Duane Eddy in de eerste helft van de jaren zestig.  In 1959 haalde Eddy ook met de single “Forty Miles Of Bad Road” de top 10. Een jaar later vertolkte hij de titelsong van Dick Clarks “Because They’re Young”, een nummer met Eddy’s sonore gitaarsound tegen violen op de achtergrond. Dit nummer is ook veel gebruikt door zeezenders in de sixties. Zoals Radio Veronica (o.a. Klaas Vaak, Hans Mondt), Radio Noordzee, Radio Caroline en Radio Miamigo (Frans van der Mast).

Andere hits van Duane Eddy waren o.a. “Rebel Rouser” (1958), “Forty Miles of Bad Road” (1959), “Londonderry Air” (1961), “Dance with the Guitar Man” (1962) en “Boss Guitar” (1962).  Na 1963 was het scoren van hits voor Duane Eddy voorbij, door opkomst van andere bands/muziekstromingen en met name de Britse invasie van groepen als The Beatles.

Een remake van Henry Mancini’s thema van de televisieserie Peter Gunn, die Duane Eddy opnam met de Britse band Art of Noise kreeg in 1986 de Grammy Award voor Beste Rock Instrumental.

 
Translate »
Share This