Op 22 januari 1965 komt Drafi Deutscher binnen in de hitparade van Tijd voor Teenagers met ‘Marmor, Stein Und Eisen Bricht’. Deze lijst, de voorloper van de Mega Top 50 en Single Top 100, werd vanaf november 1963 samengesteld op basis van onderzoek naar de verkoopcijfers van singles: de Tijd voor Teenagers Top 10.  Het lied ontstond spontaan. Het was 1965 en Drafi Deutscher was uitgenodigd voor de bruiloft van de gitarist van zijn band The Magics.

Drafi Deutscher herinnert zich vele jaren later: “Ik was er iets eerder, en de voorbereidingen waren nog gaande. En er was een drukte, dat werd me te veel. Gitaar geplukt. En toen was het couplet er spontaan, dit dang-dang-dang-dang … “.  Dat simpele “Dam dam” werd het kenmerk van het nummer! Het nummer stond 17 weken in de Hitparade en bereikte de 3e plaats.

Een Nederlandse versie van het gehele nummer werd destijds gezongen door Trea Dobbs: Marmer, staal en steen vergaan. Ook de Nederlandse punkband Heideroosjes heeft een versie van het nummer opgenomen. Doe Maar`s ‘Sinds Een Dag Of Twee (32 jaar)’ deelt de zelfde gitaarloop-intro als ‘Marmor’!

Drafi was een artiest van formaat. Hij nam platen op onder meer dan veertig pseudoniemen. Zoals het nummer ‘Be my boogie woogie baby’ (als Mr. Walkie Talkie) die in 1977 op nr.2 stond in de Nationale Hitparade.  Een jaar later was hij onder de meisjesnaam “Renate Vaplus” verantwoordelijk voor de grote hit van de Italiaanse zanger Bino:  ‘Mama Leone’. Drafi Deutscher was ook de man achter de studiogroep Masquerade met de Europese hit ‘Guardian angel’. Dat is de Engelstalige uitvoering van ‘Jenseits von Eden’, de originele versie gezongen door Nino de Angelo, maar ook onder pseudoniem geschreven door Deutscher. In Nederland had Drafi Deutscher met Mixed Emotions in 1987 een nummer één-hit met ‘You want love’ (Maria Maria). Dit duo vormde hij samen met Oliver Simon.

 
Translate »
Share This