• Twitter
  • Facebook

Credits: Atlantic

Vandaag is bekend gemaakt dat zanger en toetsenist Doug Ingle van Iron Butterfly is overleden. Hij werd vooral bekend als schrijver en zanger van de hit ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ uit 1968. De titel  van het nummer was is een verbastering (of alternatieve schrijfwijze, zo je wilt) van de term ‘In the garden of eden’.  Volgens bronnen was Ingle bij het inzingen van het nummer stomdronken. Daardoor was zijn tekst slecht verstaanbaar, met de bekende titel verwarring als gevolg. Ingle was de laatst overgebleven oorspronkelijke lid van Iron Butterfly. De Amerikaanse psychedelische rockband werd in 1966 opgericht in San Diego, maar twee jaar later bestond de hele band al uit nieuwe leden, op Ingle na. Na de grote hit viel de band in 1971 uit elkaar.

De originele uitvoering van ‘In-a-Gadda-Da-Vida’ duurde maar liefst zeventien minuten. Het nummer vulde dan ook de hele B-kant van hun tweede – gelijknamige-  album uit 1968. Deze LP stond in Amerika maar liefst 81 weken in de top-10 en bereikte dan ook de gouden status. De Amerikaanse singelversie van ‘In a gadda da vida’ werd drastisch ingekort tot net onder de 3 minuten. Twee jaar na de originele release, we schrijven 1970, werd ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ in Nederland alsnog een hit:  De singel was niet de 02:53 minuten zoals de Amerikaanse persing, maar ruim 4 minuten lang. Met dank aan Veronica DJ Adje Bouman, die verantwoordelijk was voor deze gemixte ingekorte versie. De singel bereikte de 9e plaats in de Veronica Top 40.

Het nummer werd de afgelopen jaren ook gecoverd door uiteenlopende bands als Slayer en the Incredible Bongo Band. Zelfs Boney M nam het op, als B-kantje van hun singel ‘Children of paradise’.  Doug Ingle werd 78 jaar.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This