• Twitter
  • Facebook
Foto: David Gest & Associates (the band’s publicity agents), Wikipedia

John Hartman, drummer en een van de oprichters van de rockband The Doobie Brothers, is overleden. De Amerikaanse muzikant was te horen op grote hits als Listen to the Music (1972) en Long Train Runnin’ (1973). De Amerikaanse band werd in 1969 opgericht door zanger/gitarist/songschrijver Tom Johnston en drummer John Hartman. De uiteindelijke bandnaam werd bedacht door een huisgenoot van Johnston; het was hem opgevallen dat de jongens gek zijn op doobies (de Californische benaming voor joint, stickie).

In 1972 breken The Doobie Brothers internationaal door met ‘Listen to the Music’, die de 11e plaats in de Billboard top 100 haalt. Het tweede album ‘Toulouse Street’ wordt beloond met platina. Hun versie van “Jesus Is Just Allright’ (eerder gedaan door The Byrds) wordt hun tweede hit. Ook ‘Long Train Runnin’ en ‘China Grove’ bereiken de Nederlandse Top Veertig.

Begin 1975 komen de Doobie Brothers naar Nederland voor twee concerten in de Amsterdamse Jaap Edenhal en een bezoek aan de Toppop-studio om het dan drie jaar oude ‘Listen To The Music’ te promten. Ditmaal bereikt het nummer de top tien van de Nederlandse Top Veertig. The Doobie Brothers mogen dan wel in 1982 uit elkaar gaan: vijf jaar later is er een wederopstanding en scoort de groep met ‘What A Fool Believes’ en ‘The Doctor’.

De band maakte op Instagram Hartmans overlijden bekend. “Vandaag denken we aan John Hartman, of Little John, zoals wij hem kenden. John was wild, een geweldige drummer en een showman. Hij was bovendien jarenlang een zeer goede vriend, die mede het karakter van de Doobies heeft bepaald.”

Hartman was een van de twee drummers waarmee The Doobie Brothers vanaf 1971 op het podium stonden. Acht jaar later verliet hij de band, om vervolgens van 1989 tot 1992 weer terug te keren. Hartman werd 72 jaar.

 
Translate »
Share This