• Twitter
  • Facebook
Foto: Herbert S. Gart, Wikipedia

Vandaag, op 2 oktober, viert Don McLean zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse zanger is vooral bekend van zijn hit ‘American Pie’, dat hij in 1971 opnam. Met het nummer scoorde hij er een Amerikaans record, omdat het met acht minuten en 27 seconden de langst durende song was, die de eerste plaats bereikte van de Billboard Top 100.  ‘American Pie’ is een ode aan wijlen Buddy Holly, de zanger die McLean bewonderde.  De zin ‘The day the music died’ in het liedje verwijst naar de dood van Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. The Big Bopper. Zij stortten op 3 februari 1959 neer met hun vliegtuigje en kwamen daarbij om het leven.(1959) McLean droeg het nummer ook op aan deze drie artiesten, hoewel ze geen van drieën bij naam worden genoemd.

Toen onthulde de betekenis van de song: ‘Eigenlijk komt het hierop neer: in American Pie loopt alles fout’, zegt hij.  Volgens McLean weerspiegelde de tekst van het lied hoe de wereld de voorbije jaren achteruit is gegaan.  In Nederland bereikte de single slechts de 11e plaats in de Veronica Top Veertig. Maar McLean heeft meer classics afgeleverd. Zoals ‘Vincent’ (1971), ‘Dreidel’ (1973) en ‘Crying’.  Met ‘Crying’, dat gaat over Roy Orbinson, behaalde Don McLean in 1980 de eerste plaats in Nederland. 

Sindsdien is Don vooral gaan toeren.  Zo zet hij ‘American Pie’ weer op zijn speellijst. In 2000 covert Madonna McLean’s ‘American Pie’ en zo wordt het nummer in een ander jasje opnieuw een grote hit in Nederland. McLean haalt zijn inspiratie nu ook uit countrymuziek. In 2020 kwam zijn laatste plaat uit: ‘Still playin’ favorites’.

 
Translate »
Share This