Vandaag viert Don Everly zijn 84e verjaardag. Hij maakte deel uit van het beroemde duo The Everly Brothers. Zijn broer was Phil, die in 2014 is overleden. Hun ouders waren twee countrymuzikanten die hun kinderen al vroeg in aanraking lieten komen met de muziek. Pa en ma traden al vanaf midden jaren veertig op in een radioprogramma, met hun kids. Zo leerden ze al jong de fijne kneepjes van het vak. Midden jaren vijftig namen de twee hun eerste plaatje ‘Keep a lovin’ me’ op, dat overigens flopte. De broertjes verlieten daarna het label Columbia Records, om hun geluk te beproeven bij het Cadence Records-label.

Een juiste beslissing, want het eerste nummer dat ze opnamen met dit label werd ‘Bye bye love’. Het betekende hun internationale doorbraak en werd ook in Nederland een groot succes. Met hulp van de songwriters Boudleaux en Felice Bryant volgden vele hits, zoals “Wake Up Little Susie”, “Claudette” (geschreven door Roy Orbison), “Bird Dog”, “Till I Kissed You” en “All I Have to Do Is Dream”.  In 1960 maakten Don en Phil de overstap naar Warner Bros Records.

Met ‘Cathy’s Clown’ zetten The Everly Brothers hun successen voort bij dit label. In datzelfde jaar doen de broers ook hun eerste tour door Engeland, samen met The Crickets. De hits blijven komen, zoals met “Lucille”, “Ebony Eyes” en “Crying in the Rain”. Maar tijdens de tweede tour moest Don deze afbreken vanwege een voedselvergiftiging. Dat is tenminste wat de fans kregen te horen. In werkelijkheid ging het om drugsgebruik, wat uit de hand was gelopen. Phil maakte zonder Don de tournee toch af, maar de lol was er af. Daarbij begonnen de commerciële successen te tanen, hoewel in 1965 toch nog een aantal grote hits werden gemaakt, waaronder ‘That`ll be the day’ en ‘The price of love’.

Daarna ging het bergafwaarts, wat ook te maken had met de gesteldheid van Don, die moeilijk van de drugs kon afblijven. In 1973 barstte de bom tijdens een concert in het Amerikaanse Knott’s Berry Farm en Phil boos zijn gitaar aan de kant smeet.  Waarop Don door tegen de verbouwereerde fans in de zaal zei “dat de Everly Brothers al tien jaar geleden gestorven waren.”  

De broers gingen daarna solo verder, maar boekten geen grote successen.  In 1983 kwamen de broers weer bij elkaar. Een jaar later leverden de broers het album ‘EB 84’ af, geproduceerd door Dave Edmunds. Het bleek een groot succes. Zeker ook met dank aan Paul McCartney, die voor de broers de hit “On the Wings of a Nightingale” schreef. Het bleek hun laatste hit te worden in Nederland.  Wel werkten de broers nog mee aan platen met andere artiesten. Zoals met Paul Simon, waar ze de achtergrondpartij zongen voor ‘Graceland’.

 
Translate »
Share This