• Twitter
  • Facebook

Credits: Allan_Warren, Wikipedia

Vandaag viert Dionne Warwick haar 82e verjaardag. Gefeliciteerd!  De zangeres komt, zoals je vast wel weet, uit een heel muzikale familie. Haar vader was Mansel Warrick, die gospelplaten promootte voor Chess Records, en haar moeder was Lee Drinkard, manager van het gospelgroepje van haar broers en zus, de Drinkard Singers. Die zus, Dionne’s tante derhalve, is Emily Drinkard, beter bekend als Cissy Houston, de moeder van Whitney Houston. Samen met haar tante en haar zusje Dee Dee Warwick begon ze The Gospelaires.

Toen the Gospelaires meewerkten aan de opnames voor een nummer van The Drifters, kwam de songwriter van het nummer, Burt Bacharach, luisteren. Het was hét moment dat hij Dionne ontdekte.  Bacherach nodigde haar uit om enkele demo’s in te zingen.  Een succes! Haar eerste single, “Don’t make me over”, kwam uit in 1962. Op deze single stond haar naam verkeerd gespeld,  : “Warwick”, in plaats van “Warrick”.  Dionne besloot naar rijp overleg deze naam aan te houden. De single was in Amerika een groot succes.  Maar in Engeland wilde het aanvankelijk niet lukken.  Haar nummers werden zowat meteen succesvol gecoverd door artiesten als Cilla Black en Dusty Springfield.

Engeland werd door Dionne veroverd met ‘Anyone Who Had a Heart’ uit 1964, gevolgd door ‘Walk on By’. In 1967 kwam (Theme From) Valley of the Dolls uit, de eerste single die niet was geschreven door Hal David en Burt Bacharach. De B-kant, ‘I Say a Little Prayer’, was wel van hun hand. De single en de daaropvolgende LP waren een groot succes. Ook de daaropvolgende singles, als ‘Do You Know the Way to San José’, ‘This Girl’s in Love With You’ en ‘I’ll Never Fall in Love Again’, waren grote successen. Ook in de Veronica Top Veertig. Dionne sleepte zowel in 1968 als in 1970 een Grammy binnen voor haar werk.

Na een dip in de seventies (haar songwriters gingen uit elkaar) werd in 1979 ‘I’ll Never Love This Way Again’ een grote hit, ditmaal geschreven door Barry Manilow. Het bijbehorende album, ‘Dionne’, werd haar eerste platina plaat. De LP leverde haar ook nog eens de derde Grammy op. In 1982 werkte ze samen met de Bee Gees voor het album “Heartbreaker”. De titeltrack werd een wereldwijde hit, evenals “All the love in the world”. Intussen heeft ze 6 Grammy’s op haar naam gebracht.

In 1985 verzamelde ze Bacharach, Elton John, Wonder en Gladys Knight om de single “That’s What Friends Are For” uit te brengen. De opbrengsten van deze single zijn gegaan naar aidsonderzoek. Ook dit nummer werd een wereldwijde hit en bereikte in een aantal landen, waaronder Amerika, de nummer-een-positie.

 
Translate »
Share This