Vandaag viert Dionne Warwick haar 79e verjaardag. De zangeres komt uit een muzikale familie. Haar vader is Mansel Warrick, die gospelplaten promootte voor Chess Records, en haar moeder is Lee Drinkard, die manager was van het gospelgroepje van haar broers en zus, de Drinkard Singers. Die zus, Dionnes tante, is Emily Drinkard, beter bekend als Cissy Houston, de moeder van Whitney Houston. Samen met haar tante en haar zusje Dee Dee Warwick begon ze The Gospelaires.

Toen the Gospelaires meewerkten aan de opnames voor een nummer van The Drifters, kwam de songwriter van het nummer, Burt Bacharach, luisteren. Hier ontdekte hij Dionne, en nodigde haar uit om enkele demo’s in te zingen. Haar eerste single, “Don’t make me over”, kwam uit in 1962. Op deze single stond haar naam verkeerd gespeld, “Warwick” in plaats van “Warrick”. Ze besloot deze naam aan te houden. Deze single was in Amerika een groot succes. Omdat haar nummers meteen werden gecoverd door artiesten als Cilla Black en Dusty Springfield, lukte het haar niet om de Britse markt te veroveren.

Dit lukte haar pas met ‘Anyone Who Had a Heart’ uit 1964, gevolgd door ‘Walk on By’. In 1967 kwam (Theme From) Valley of the Dolls uit, de eerste single die niet was geschreven door David en Bacharach. De B-kant, ‘I Say a Little Prayer’, was wel van hun hand. De single en de daaropvolgende lp waren een groot succes. Ook de daaropvolgende singles, als ‘Do You Know the Way to San José’, ‘This Girl’s in Love With You’ en ‘I’ll Never Fall in Love Again’, waren grote successen. Ze kreeg zowel in 1968 als in 1970 een Grammy.

Na een dip in de seventies (haar songwriters gingen uit elkaar) werd in 1979 ‘I’ll Never Love This Way Again’ een grote hit, geschreven door Barry Manilow. Het bijbehorende album, ‘Dionne’, was haar eerste platina album. Voor het album kreeg ze haar derde Grammy. In 1982 werkte ze samen met de Bee Gees voor het album “Heartbreaker”. De titeltrack werd een wereldwijde hit, evenals “All the love in the world”. In 1985 verzamelde ze Bacharach, Elton John, Wonder en Gladys Knight om de single “That’s What Friends Are For” uit te brengen. De opbrengsten van deze single zijn gegaan naar aidsonderzoek. Ook dit nummer werd een wereldwijde hit en bereikte in een aantal landen, waaronder Amerika, de nummer-een-positie.

 

 

 
Translate »
Share This