• Twitter
  • Facebook
Credits: Fotopersbureau De Boer, Wikipedia

16 december 1940 was de geboortedag van Dimitri van Toren. De zanger, die zijn grootste successen begin jaren zeventig scoorde, studeerde aan de Academie voor de Vrije Kunst. Gitaarspelen leerde hij zichzelf aan tijdens een verblijf in het ziekenhuis. In 1963 komt hij in Griekenland in contact met Leonard Cohen. Geïnspireerd keert hij terug in Nederland met dertig nieuwe liedjes op zak. In datzelfde jaar deed hij mee aan een talentenjacht waar hij tweede werd. Van Toren begon zijn carrière in de groep The Headlines, samen met Pierre Kartner (de latere Vader Abraham) en Jaap Goedèl. Het trio werd in 1959 opgericht en bracht de single ‘De nozempjes’ uit. De groepsnaam veranderde later in de The Lettersets. 

Al tijdens het bestaan van The Lettersets begon Van Toren zijn eigen teksten en liedjes te schrijven en toen de groep ophield te bestaan, ging hij solo verder om zijn eigen nummers ten gehore te brengen. In 1966 kwam al zijn eerste LP uit. Aanvankelijk is Dimitri vooral populair in België. Daar treedt hij dan ook vaker op dan in eigen land.

Het grote succes voor Van Toren vindt plaats in 1973, als zijn nummer ‘Hé, kom aan’  wordt opgepikt door de Nederlandse radio. Het nummer had hij al veel eerder uitgebracht, want het was de titelsong van zijn debuut LP ‘Hé, kom aan’.  Vlak voor deze single had Van Toren een songfestival in Oisterwijk gewonnen en was hij nog etaleur. Nederland was echter nog niet klaar voor Dimitri in 1966.

Zeven jaar later is ‘Hé, kom aan’ zomaar een hit. Het liedje, een mengeling van Brabantse carnavals muziek en Griekse volksmuziek, beland op de 5e plaats in de Veronica Top veertig. Het is onbekend of Dimitri van Toren het lied opnieuw had opgenomen voor deze single release. Na deze hit volgde nog in hetzelfde jaar de opvolger ‘Een lied voor kinderen’, die de 6e plaats bereikt. In 1976 heeft hij nog een klein hitje met ‘Jij bent de mooiste’. Zijn laatste succesvolle single werd ‘Er staren steeds meer mensen naar de hemel’, dat de 33e plaats bereikte in de Nationale Hitparade.  In totaal heeft hij meer dan twintig lp’s uitgebracht. De zanger en kleinkunstenaar overleed op 74-jarige leeftijd aan kanker in 2015.

 
Translate »
Share This