• Twitter
  • Facebook
Credits: Angelo Deligio, Mondadori Publishers, Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

In de Kluis van de Flops valt deze single zeker op: ‘Also sprach Zarathustra’ van de Braziliaan Deodato. Het nummer was origineel een arrangement van de Einleitung uit Also sprach Zarathustra, één van de beroemdste symfonische gedichten van Richard Strauss. De single van Eumir Deodato werd uitgebracht in 1973, in een periode waarin de popmuziek vaker teruggreep op de klassieke muziek, denk bijvoorbeeld aan Ekseption met haar Air van Johann Sebastian Bach, Emerson, Lake & Palmer met werken van Aaron Copland, Moessorgski en Charles Hubert Parry. ‘Also sprach Zarathustra’ greep terug op de soundtrack van 2001: A Space Odyssey, alwaar de muziek van Strauss ook te horen was.

‘Also Sprach Zarathustra’ was een mengeling van latinrock, jazzrock, funk en rock en duurde maar liefst negen minuten lang. Daardoor was het nummer eigenlijk ongeschikt voor de radio. Toch werd het nummer internationaal gezien een succes. Vooral de overgang van het dreigende akkoord dat Strauss geschreven had naar de swingende muziek daarna werd bewonderd. Deodato kreeg er een Grammy Award voor. De verkoop ging de 5 miljoen exemplaren te boven. Niet dankzij Nederlandse inbreng: daar stond het nummer enkel vier weken in de Tipparade. In de Kluis gekoesterd als een kostbaar kleinood.

 
Translate »
Share This