Vandaag viert Dennis Locorriere zijn 73e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent de Amerikaan als zanger en gitarist van Dr.Hook. Hij formeerde in 1968 samen met Ray Sawyer de band Dr. Hook & the Medicine Show.  De groep kwam voort uit de band The Chocolate Papers. Nadat deze uit elkaar was gegaan, trok bandlid George Cummings van Chicago naar New Jersey, waar hij het initiatief nam voor een nieuwe band. Ray Sawyer, Billy Francis en Popeye Phillips die eveneens in The Chocolate Papers hadden gespeeld sloten zich bij Cummings aan en als bassist werd de vandaag jarige Dennis Locorriere aangetrokken. Drummer Phillips verdween wegens muzikale meningsverschillen al snel uit de band en werd vervangen door in eerste instantie Joseph Olivier en later John ‘Jay’ David.

Toen de nieuwe band een naam moesten hebben voor een aanplakbiljet, bedacht Cummings Dr. Hook & The Medicine Show: Tonic for the Soul, geïnspireerd op de rondreizende medicijnshows van het oude Westen en deels refererend aan het ooglapje van bandlid Ray Sawyer (gevolg van een auto-ongeluk in 1967) dat associaties opwekte met kapitein Haak uit Peter Pan.

In 1970 werd Dr. Hook gevraagd om twee nummers op te nemen voor de film Who Is Harry Kellerman And Why Is He Saying Those Terrible Things About Me? waarin Dustin Hoffman een singer-songwriter speelde die door een zenuwinzinking werd getroffen.  De film, waarin de band ook te zien is, werd in 1971 uitgebracht; het werd geen kaskraker maar leverde Dr. Hook wel een platencontract op. Datzelfde jaar kwam het debuutalbum ‘Dr. Hook and the Medicine show’ uit met de hit ‘Sylvia’s Mother’. In het liedje probeert de zanger vanuit een telefooncel contact te krijgen met zijn ex-vriendin Sylvia om afscheid te nemen. Hun naam was in één klap gevestigd: ‘Sylvia`s mother’ haalde de 5e plaats in Amerika, nummer 2 in Engeland en nummer 3 in de Veronica Top Veertig.

De 2e LP ‘Sloppy Seconds’ leverde de hit ‘The Cover Of The Rolling Stone’ op; in dit nummer gezongen door Sawyer werd de draak gestoken met het idee dat een muzikant pas succesvol is als hij op de voorkant van het ‘toonaangevende’ muziekblad Rolling Stone staat. Uiteindelijk kwam Dr. Hook inderdaad on the cover of the Rolling Stone (nummer van 29 maart 1973), weliswaar als karikatuur.  Andere grote hits werden ‘A little bit more’(1976), ‘Sharing the night together’(1978), ‘When you`re in love with a beautiful woman’(1979) en ‘Baby makes her bluejeans talk’ (1982).

Ray Sawyer vertrok in 1983 waarna de groep nog twee jaar doorging met Locorriere als enige frontman.  Nadat de band in 1985 werd ontbonden, werkte Locorriere vervolgens als studiomuzikant en werkte hij onder andere met Randy Travis, John Hiatt en Kenny Rogers. Bovendien was hij in 2008 als lid van Bill Wyman’s Rhythm Kings op toer in Engeland. Locorriere’s composities werden onder andere vertolkt door Olivia Newton-John, Jerry Lee Lewis en Willie Nelson.

 
Translate »
Share This