Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 17 augustus 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘It`s your conscience’ van Deniece Williams.  Deze Amerikaanse zangeres startte haar carrière (zoals wel vaker) in het plaatselijke kerkkoor in de Pinkstergemeente Gary.  Ze begon aan een studie voor anesthesist, maar haakte na zo`n anderhalf jaar af.

Tegen die tijd begon ze ook met optredens: “I got a part-time job singing at a club, Casino Royal, and I liked it. It was a lot of fun.” Daar verdiende ze nog niet genoeg mee, dus verdiende ze bij met een administratief baantje bij een ziekenhuis. Begin jaren zeventig trouwde Deniece met Kendrick Williams, die ze kende van school. Intussen ging het met haar muziek carrière steeds beter. Ze werd gevraagd als achtergrondzangeres voor Stevie Wonder.  Haar stem is te horen zijn albums ‘Talking Book’, ‘Fulfillingness’ First Finale’ en ‘Songs in the Key of Life’.  Ook werkte ze met Syreetha, Minnie Riperton en Roberta Flack. 

In 1975 kwam een einde aan haar samenwerking met Stevie Wonder. Niet getreurd, want Williams sloot een platendeal met Columbia Records en Kalimba Productions. De laatste was een productiebedrijf dat mede werd opgericht door Maurice White van Earth, Wind & Fire. In 1976 verscheen haar debuutalbum ‘This is niecy’ met daarop de hit ‘Free’, wat vooral in Amerika en Engeland een grote hit werd. In Nederland was het een bescheiden succes. Maar lang hoefde Deniece niet meer te wachten op een grote hit in de Nederlandse Top Veertig, want in 1978 was het raak. Haar duetalbum met Johnny Mathis leverde de hit ‘Yoo much, too little, too late’ op, dat en 3e plaats bereikte in Nederland.   De Amerikaanse soul/popzangeres bereikte met de steunplaat ‘It`s your conscience’ de 15e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This