Terug in de tijd naar 15 juni, maar dan in 1946! Het was de geboortedag van Demis Roussos. Hij werd geboren in Egypte als zoon van Griekse ouders die alles verloren na de Suezcrisis in 1956 en daarop in 1961 naar Griekenland terugkeerden. In Griekenland was Roussos lid van een aantal groepen als The Idols, We Five, The Mini’s en The Papathanassiou Set, na hun aankomst in Parijs (1968) omgedoopt door producer Lou Reizner in Aphrodite’s Child. Deze fantastische progressieve rockgroep (met o.a. ook Vangelis in de gelederen) imponeerde de wereld met hits als ‘Rain and tears’, ‘It’s five o’clock’, ‘Marie Jolie’ en ‘Break’.  Met ‘I want to live’, een bewerking van het Franse volksliedje Plaisir d’Amour, behaalde Aphrodites Child de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

Na het ontbinden van deze groep begon Roussos in 1971 een solocarrière. “We shall dance’ was de eerste van de vele hits die Roussos op zijn naam wist te brengen. Later volgden successen met o.a. ‘My reason’, ‘Forever and ever’, ‘My friend the wind’ en ‘Schönes Mädchen aus Arcadia’. Hij werkte met onder anderen de Nederlanders Sandra en Andres, zijn landgenote Vicky Leandros, Hildegard Knef en Alice Babs mee aan het nummer Auntie, een hommage aan ‘tante’ BBC, de Britse omroep.

In de jaren 80 begon Demis aan zijn come-back in Nederland met de top tien hit ‘Lost in love’, ‘Follow me’ en ‘Island Of Love’. Roussos maakte zijn platen vanaf 1986 voor het Nederlandse platenlabel BR Music. Zoals ‘Summerwine’ met Nancy Boyd.  Roussos overleed in 2015 in het Ygeia Hospitaal in Athene aan de gevolgen van uitgezaaide alvleesklierkanker. Van Roussos’ platen zijn naar schatting in de wereld bijna 60 miljoen exemplaren verkocht.

 
Translate »
Share This