• Twitter
  • Facebook
Credits: Tetragrammaton Records, Wikipedia

Op 8 juli 1972 komt ‘Child in time’ van Deep Purple binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer dat meer dan 10 minuten duurt, werd geschreven door Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord en Ian Paice. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker ‘Deep Purple’, het favoriete nummer van de moeder van Blackmore.  Ritchie startte zijn muzikale carrière in 1967 als gitarist in de band Roundabout. Een jaar later, na het vertrek van Chris Curtis, veranderde de groep hun naam in Deep Purple en namen ze hun debuutalbum ‘Shades Of Deep Purple’ op, dat succesvol was in Amerika. Niet in het minst dankzij de track ‘Hush’, dat daar een top 5 succes werd.

Met het overkomen van Roger Glover en Ian Gillan naar Deep Purple sloeg de groep een andere weg in. De doorbraak in Europa kwam daarna met het album ‘Deep Purple in Rock’. De band vestigde daarmee zijn naam als hardrockgroep en was met groepen als Led Zeppelin en Black Sabbath een van de pioniers van deze stijl. ‘Child In Time’ is afkomstig van deze plaat.

Leadzanger Ian Gillan vertelt over ‘Child in time’: “Er zijn twee kanten aan het nummer – de muzikale kant en de lyrische kant. Aan de muzikale kant was er dit nummer ‘Bombay Calling’ van een band genaamd It’s A Beautiful Day. Het was fris en origineel. Jon Lord speelde het nummer op een dag op zijn keyboard en het klonk goed. We wilde graag iets nieuws schrijven, maar dit als basis houden. Toen had ik echter nog niet het originele ‘Bombay Calling’ gehoord. Met de Koude Oorlog in onze gedachten hebben we de tekst ‘Sweet child in time, you will see the line’, bedacht. Jon Lord zorgde voor het stuk op keyboard en Ritchie Blackmore had de gitaarpartijen al klaar. Het nummer weerspiegelde in feite de stemming van het moment en daarom werd het zo populair.”

De rock klassieker behaalde de 10e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In 1975 kwam ‘Child in time’ trouwens opnieuw uit, nu als maxi single, en behaalde de 9e plaats. ‘Child in time’ staat sinds de introductie van de Top 2000 (1999) tot en met nu zeer hoog genoteerd.

 
Translate »
Share This