Vandaag viert David Gates zijn 80e verjaardag. Congratulations! Muziek zit hem in de genen: zijn vader was pianoleraar en bandleider. Toen hij 17 jaar speelde David, samen met zijn highschoolband, met niemand minder dan Chuck Berry. Vanaf 1961, Gates is dan 21, ontwikkelt hij zich tot songwriter en werkt met onder meer Pat Boone en later ook met The Monkees, Elvis Presley, Brian Wilson en Phil Spector.

Onder zijn leiding vormt David Gates samen met Jimmy Griffin en Robb Royyer in 1968 de groep Bread. Ze tekenen een contract bij Elektra Records, waar ze tot 1976 albums voor zullen opnemen. Het drietal kende elkaar al van de band The Pleasure Fair. Hun album ‘Bread’ verschijnt in 1969 met sessiemuzikant Jim Gordon achter de drums. Bij de opnamen van het tweede album ‘On The Waters’ komt Botts de gelederen versterken.

Het eerste succes in Nederland voor Bread wordt “Make It with You”, al bleef het steken in de Tipparade. Daar kon het trio maling aan hebben: in Amerika werd het een nummer 1 hit. Na het derde album ‘Manna’, met de eerste hit in Nederland voor ‘If’, verlaat Royer de groep en wordt opgevolgd door Larry Knechtel.  Daarna volgen meer succesvolle nummers, zoals ‘Baby I`m a want you’ en ‘The guitar man’. Dan was er ook nog ‘Everything I own’, dat David Gates schreef voor zijn overleden vader: “You sheltered me from harm, kept me warm, gave my life to me, set me free”. Dit nummer werd door talloze artiesten succesvol gecoverd, zoals door Ken Boothe (1974) en Boy George (1987). Beide zangers scoorden in Engeland met hun versie een nummer 1 hit.

Ondanks het succes dat de band heeft ontstaat er wrijving tussen Gates en Griffin. Alle singles, die Elektra uitgebracht heeft zijn composities van Gates en dat steekt bij Griffin, die een fifty-fifty verdeling wil.  Bij de opnamen voor het 6e album slaat de vermoeidheid toe. Het lange toeren, tijden van opnemen en de spanningen tussen Gates en Griffin leiden uiteindelijk tot de uiteenval van de groep.

De single (en titelsong) ‘Lost without your love’ is de laatst hit van Bread in de Nederlandse Top Veertig. Een jaar later wordt de groep ontbonden en gaat David Gates solo. “Goodbye Girl” is één van zijn grote successen.

 
Translate »
Share This