De datum 8 januari 1947 was de geboortedag van David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie. Hij was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.  Vandaag zou hij 74 jaar zijn geworden, maar hij overleed op 10 januari 2016 aan de gevolgen van kanker.

Bowie`s eerst stappen in de muziekwereld waren nog niet succesvol. Singles van David Jones met de King Bees, Lower Third en Manish Boys flopten. Het tij keerde in 1969.

De release van zijn single “Space Oddity”, viel samen met de eerste maanlanding en was gebaseerd op Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Het was zijn eerste grote commerciële succes. De opvolger”s “The Man Who Sold The World” en “Hunky Dory” waren goed voor publiciteit, maar verkochten niet goed.

Dat veranderde toen hij het album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” uitbracht. Zijn androgyne verschijning als Ziggy Stardust vloeit voort uit deze plaat. Hij nam zijn rol als Ziggy Stardust serieus en gaf zo ook interviews. Na deze plaat verschenen in hoog tempo een reeks innovatieve en invloedrijke albums als “Aladdin Sane””Diamond Dogs”, “Young Americans”, “Station To Station”, “Low” en “Heroes”.

Bowie scoorde in zijn omvangrijke carrière enorm veel hits in de Veronica/ Nederlandse Top Veertig, waaronder “Starman“(1972),  “The Jean Genie”(1973), Life On Mars“(1973),  “Sound And Vision” (1977), “Heroes”(1977), “Under Pressure”(met Queen, 1981), “Let`s Dance”(1983), “This Is Not America”(1985) en “Dancing In The Street”(met Mick Jagger, 1985).

Het album ‘Blackstar’ van Bowie was bedoeld als afscheidsgeschenk voor zijn fans en was een zorgvuldig geplande “finale”. Na Bowies dood vertelde Tony Visconti in een interview met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone dat Bowie hem een jaar geleden had verteld dat hij aan kanker leed, maar in de zomer van 2015 hoorde dat behandelingen goed waren aangeslagen. De kanker kwam later echter terug en nog datzelfde jaar wist Bowie dat hij ongeneeslijk ziek was. Met zijn dood verloor de wereld één van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.

 
Translate »
Share This