Op 2 maart 1974 komt David Bowie binnen in de Daverende Dertig met ‘Rebel, Rebel’. Voor het nummer put Bowie inspiratie uit het boek 1984 van George Orwell. ‘Rebel, Rebel’ was afkomstig van zijn studioalbum ‘Diamond dogs’, waar o.a. ook de track ‘1984’ op stond.  De single werd opgenomen in januari 1974 in de Ludolph Studios in Nederhorst den Berg.  ‘Rebel Rebel’ was een overblijfsel van zijn Ziggy Stardust periode en was zijn laatste single binnen het genre glamrock.

Tegelijkertijd was het zijn eerste single zonder zijn toen vaste gitarist Mick Ronson. Het nummer, geschreven door Bowie zelf, is bekend vanwege de wisselingen in sekse binnen de teksten (You got your mother in a whirl / She’s not sure if you’re a boy or a girl). Bowie wilde een musical maken van het boek ‘1984’. Maar de weduwe van Orwell wil het niet hebben en weigert David de rechten te geven. Dus past Bowie zijn plannen aan en creëert zijn eigen nachtmerrie-staat: Hunger City. Dit verhaal is te horen op de LP ‘Diamond Dogs’.

‘Rebel, Rebel’ is een van Bowies populairste liedjes als het op covers aankomt, van Bay City Rollers tot Bryan Adams hebben het opgenomen. De single was pas de vierde hit voor Bowie: ‘Space oddity’ (1969), ‘The Jean Genie’ (1973) en ‘Let`s spend the night together’ gingen ‘Rebel, Rebel’ voor. De single bereikte de 8e plaats in de Daverende Dertig.

 
Translate »
Share This