• Twitter
  • Facebook
Credits: Les Zg, Wikipedia

Op 12 november, maar dan in 1977, komt David Bowie binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Heroes’. De single ‘Heroes’ werd geschreven door Brian Eno en Bowie en was de titelsong van zijn album uit datzelfde jaar. De muziek werd opgenomen in de zomer van 1977 in de Hansa-Tonstudios in West-Berlijn. De plaat ademde de tijdsgeest van de Koude Oorlog, wat werd gesymboliseerd door het gesplitste Berlijn. ‘Heroes’ is trouwens het tweede album van Bowie dat hij opnam toen hij in Berlijn woonde. Daarvoor nam hij er ook ‘Low’ op.

Voor de albumhoes liet hij zich inspireren door twee geliefden die elkaar omarmen bij de Berlijnse muur. Pas in 2003 vertelde Bowie, dat de song was geïnspireerd op zijn getrouwde vriend en producer Tony Visconti. Tijdens de opnames van de muziek voor ‘Heroes’ vraagt Bowie hem de studio te verlaten, zodat hij in alle rust de songtekst, die hij in gedachten heeft, op papier kan zetten. Visconti vertrekt, maar heeft niet door dat Bowie ziet, dat hij Antonia Maass (achtergrondzangeres op de LP ‘Heroes’) innig kust, met de Berlijnse muurop de achtergrond. Meer heeft David niet nodig om hem te inspireren.

“Nu mag ik erover praten. Toen niet,” aldus David Bowie in 2003. “Ik denk dat het huwelijk al op zijn einde liep en het was heel ontroerend, omdat ik kon zien dat Tony erg verliefd was op het meisje. Die relatie heeft de song geïnspireerd.” Daarbij is de song ook een kreet van hoop voor de Oost-Duitsers, die destijds waren afgesneden van de westerse wereld. ‘Heroes’ bereikte de 8e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This