Vandaag viert Dave Stewart zijn 68e verjaardag. Hij is vooral bekend van de Britse synthpopduo Eurythmics, waarin hij met Annie Lennox samenwerkte. Lennox en Stewart ontmoetten elkaar aan het eind van de jaren zeventig. Al snel kregen ze een verhouding en richtten ze de groep The Catch op, samen met Pete Coombes. In 1977 werd The Catch omgedoopt tot The Tourists. De groep scoorde enkele hits in Engeland, waaronder een cover van Dusty Springfields ‘I Only Want to Be With You’. Slechte kritieken en spanningen binnen de groep leidden tot een split van de Tourists in 1980.

In 1980 ging de relatie tussen Stewart en Lennox over, maar ze besloten als muzikaal duo verder te gaan onder de naam ‘Eurythmics’. Hun debuutalbum ‘In the garden’ uit 1981 werd door critici goed ontvangen, maar verkocht slecht.  Maar toen kwam in 1983 het tweede album ‘Sweet Dreams’ (Are Made of This). De titelsong werd een nummer 1-hit in onder meer Amerika en deze classic wordt nog steeds veelvuldig gedraaid en vele malen gecoverd en geremixt. Daarna volgen nog veel meer top tien hits in de Nederlandse Top Veertig , zoals ‘Who’s That Girl’, ‘Sexcrime’ en ‘There Must Be An Angel’. In 1990 ging Eurythmics voor enige tijd uit elkaar.

Eind jaren tachtig scoorde Dave Stewart samen met de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer een internationale hit met het nummer ‘Lily was here’. In Nederland was het een nummer 1-hit. Dave Stewart ging vooral produceren voor anderen. Zijn soloalbums flopten. Tussen 1990 en 1997 hadden Lennox en Stewart vrijwel geen contact, tot ze elkaar in 1998 weer ontmoetten op de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend.

 
Translate »
Share This