• Twitter
  • Facebook
Credits: Canada Jack, Jeremy Gilbert

Vandaag viert Dave Edmunds zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd!  Deze rockgitarist, zanger en producer werd zeer beïnvloed door (rock-‘n-roll) muziek uit de jaren vijftig.   Eind jaren zestig had onze vriend voor het eerst succes als bandlid van Love Sculpture. Met deze groep scoort Edmunds een hit, ook in Nederland. ‘Sabre dance’ (1969) stond vijf weken genoteerd in de Veronica Top Veertig. Een jaar later viel de groep uiteen na een Amerikaanse tournee.

Hij nam het nummer op in een studio in het Britse Monmouthshire, waar hij driftig experimenteerde met geluid. Hij probeerde een speciale echo, die Phil Spector ook gebruikte, te benaderen. ‘I hear you knocking’ was daarvan het resultaat.  John Lennon wist het nummer erg te waarderen. Het was een cover, want het door Dave Bartholomew en Earl King geschreven nummer, kwam in 1955 voor het eerst uit. Smiley Lewis nam het op in de stijl rhythm & blues. Het werd een hit ook, want het bereikte destijds de 2e plaats in de Billboard R&B lijst.  In Nederland had Edmunds een top tien hit met ‘I hear you knocking’.  Ook verscheen het album ‘Rockpile’.  In 1973 wordt ‘Born to be with you’ zijn tweede top tien hit als solo artiest in Nederland.

Dave Edmunds wordt door zijn vele producties vooral in verband gebracht met pub rock en new wave, maar hij heeft veel meer gedaan. Hij werd vooral geïnspireerd door de rock-‘n-rollmuziek uit de jaren vijftig. Hij heeft gewerkt met een groot aantal uiteenlopende artiesten, zoals Paul McCartney, Stray Cats, Fabulous Thunderbirds en Status Quo.

Ook gaat hij aan de slag als producer van onder andere The Flamin’ Groovies en Brinsley Schwarz. Bij die laatste band ontmoet hij Nick Lowe met wie Edmunds eind jaren zeventig en begin jaren tachtig een tijd zal samenwerken. Men werkt daarbij onder de naam Rockpile, maar door contractuele problemen verschijnen de platen onder Edmunds’ naam.

De samenwerking levert hits op als ‘Girls Talk’ (geschreven door Elvis Costello) en ‘Queen Of Hearts’ en enkele succesvolle albums. Ook verschijnt er in 1980 nog een plaat onder de naam ‘Rockpile: Seconds of Pleasure’, maar de samenwerking met Lowe stokt en Edmunds gaat alleen verder.

Midden jaren tachtig werkt Edmunds samen met Jeff Lynne, de leider van ELO.  Lynne produceert twee albums, maar helaas: het succes loopt terug. Ondertussen blijft Dave zelf ook produceren, onder andere voor Stray Cats.  Na de samenwerking met Lynne verschijnen met regelmaat platen van Edmunds en werkt hij in 1990 nog één keer samen met Nick Lowe. Tegenwoordig leeft Edmunds in Los Angeles en doet hij het, mede door een slechte gezondheid, rustig aan.

 
Translate »
Share This