Op 2 maart 1968 komen Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich binnen in de Veronica Top Veertig met hun single ‘The Legend Of Xanadu’.  In Nederland zal de single met knallende zwepen blijven steken op de vijfde plaats in de lijst, maar in Engeland bereikt het de eerste plaats. Internationaal wordt ‘The Legend Of Xanadu’ de grootste hit van de Britse band.  Ze traden sinds 1961 op als groep onder verschillende namen, waarvan de voorlaatste ‘Dave Dee and The Bostons’ was. In Duitsland (Star Club) en Engeland gaven ze al optredens, maar het grote succes bleef vooralsnog uit. Totdat ze in de zomer van 1964 optraden als ‘supporting act’ van de Honeycombs, die destijds een hit hadden met ‘Have I The Right’.

De managers van de Honeycombs, Ken Howard en Alan Blaikley, zagen zo`n optreden van Dave Dee & The Bostons en waren razend enthousiast. Een platencontract werd getekend en Howard & Blaikley gingen de songs componeren. Met hun eerste hit ‘You make it move’ scoorden ze eind 1965 een bescheiden notering (# 26) in de Britse charts. De periode 1966-1968 werd echter heel succesvol. Hits als ‘Bend it’, ‘Save me’, ‘Okay’, ‘Zabadak’ en ‘Last night in Soho’ bereikten eveneens de Britse top 10. In Amerika kwam de groep weliswaar niet van de grond, maar in Duitsland waren ze op enig moment zelfs populairder dan de Beatles.

In september 1969 verliet Dave Dee de groep en probeerde het met een solocarrière. Alleen zijn single ‘My woman’s man’ uit 1970 kreeg enige aandacht. In datzelfde jaar scoorden Dozy, Beaky, Mick & Tich (zonder Dave Dee) als DBM&T met ‘Tonight today’ nog een hit. Het bleek een ‘stuiptrekking’.  In 1972 viel de groep uit elkaar.

 
Translate »
Share This