Op 15 februari 1964 komt ‘Glad all over’ van the Dave Clark Five binnen in de Top 10 van Tijd voor Teenagers. Deze lijst was de voorloper van o.a. de Daverende Dertig, Nationale Hitparade en Mega Top 50 en werd vanaf november 1963 samengesteld op basis van onderzoek naar de verkoopcijfers van singles. ‘Glad all over’ werd geschreven door de bandleden Mike Smith en Dave Clark. In 1964 en 1965 was the Dave Clark Five zelfs groter dan the Rolling Stones en moesten ze  alleen The Beatles voor zich dulden. In navolging van the Fab Four maakte de groep ook een speelfilm: Having a wild weekend’.

De groep begon in 1957 in de Noord-Londense wijk Tottenham als The Dave Clark Quintet. In 1958 ging de groep samenwerken met de zanger en saxofonist Stan Saxon. Ze noemden zich nu ‘Dave Clark Five with Stan Saxon’. Toen Saxon in 1962 vertrok, bleef The Dave Clark Five over. Mike Smith was in 1960 tot de groep toegetreden. Na twee jaar jazz en dansmuziek koos Dave Clark Five in 1962 voor de pas ontdekte stroming popmuziek.

Anders dan de meeste andere popgroepen uit die tijd, schreven The Dave Clark Five het leeuwendeel van hun nummers zelf. De meeste nummers staan op naam van Dave Clark en Mike Smith. ‘Glad All Over’, hun derde single, wordt in Engeland hun eerste nummer 1 hit. In de Top 10 van Tijd voor Teenagers behaalde deze single de 4e plaats.

In de jaren 1963-1970 haalden 19 singles van The Dave Clark Five de Engelse en 17 singles de Amerikaanse (Billboard) Top-40. Wat de groep hun populariteit uiteindelijk kostte, was dat hun sound teveel bleef leunen op die doorbraak hit. Toen het psychedelische hippie tijdperk zijn intree deed in 1967, en zij hun sound niet aanpasten was hun succes voorbij. In 1970 gaat de groep officieel uit elkaar.

 
Translate »
Share This