Dave Clark viert vandaag zijn 78e verjaardag. Hij was de oprichter, drummer en zanger van The Dave Clark Five. Het was één van de populairste Britse bands uit de sixties. Brits of niet: vooral Amerika valt als een blok voor Denis Payton, Dave Clark, Mike Smith, Rick Huxley en Lenny Davidson. Dave Clark Five werd na The Beatles de tweede groep van de British Invasion die mocht optreden in The Ed Sullivan Show.

De groep begon in 1957 in de Noord-Londense wijk Tottenham als The Dave Clark Quintet. In 1958 ging de groep samenwerken met de zanger en saxofonist Stan Saxon. Ze noemden zich nu ‘Dave Clark Five with Stan Saxon’. Toen Saxon in 1962 vertrok, bleef The Dave Clark Five over. Mike Smith was in 1960 tot de groep toegetreden. Na twee jaar jazz en dansmuziek koos Dave Clark Five in 1962 voor de pas ontdekte stroming popmuziek.

Anders dan de meeste andere popgroepen uit die tijd, schreven The Dave Clark Five het leeuwendeel van hun nummers zelf. De meeste nummers staan op naam van Dave Clark en Mike Smith. “Glad All Over’, hun derde single, wordt in Engeland hun eerste nummer 1 hit. In de jaren 1963-1970 haalden 19 singles van The Dave Clark Five de Engelse en 17 singles de Amerikaanse (Billboard) Top-40. Ook in de Veronica Top Veertig was Dave Clark en zijn band een graag geziene gast. Naast ‘Glad All Over’ en ‘Over and Over’ waren ook ‘Bits and Pieces’ (1964), ‘Can’t You See That She’s Mine’ (1964), ‘Because’ (1964), ‘Anyway You Want It’ (1964), ‘I Like It Like That’ (1965), ‘Catch Us If You Can’ (1965) en ‘You Got What It Takes’ (1967) grote hits.  Wat de groep hun populariteit uiteindelijk kostte, was dat hun sound teveel bleef leunen op die doorbraak hit. Er ontstond een zekere sleur. In 1970 gaat de groep officieel uit elkaar.  Dave Clark en Mike Smith probeerden het nog een korte tijd met de groep Dave Clark and Friends, maar in 1972 was dat avontuur ook voorbij.

 
Translate »
Share This