Vandaag viert Dave Berry zijn 80e verjaardag. Deze Engelse zanger is vooral bekend van zijn hit ‘This strange effect’. Met dit nummer bereikte hij de eerste plaats in de Veronica Top Veertig. Hij deed er dertien weken over! Berry begon zijn carrière in de groep The Cruisers. Twee van hun singletjes bereikten in 1964 de Britse single chart.  Daarna koos Berry voor een solo carrière. Eén van zijn eerste succesvolle singles werd ‘The crying game’, dat de top tien bereikte in Engeland. Begin jaren negentig maakte Boy George daar een succesvolle cover van. (voor de film The Crying Game).

Pas met zijn 7e release kwam Dave Berry in de belangstelling te staan in Nederland. Dat was met ‘This strange effect’, dat 35 weken vertoefde in de hitlijst van Veronica. Zijn optreden tijdens het  populaire Knokke Festival in België droeg daar zeker aan bij. Het nummer was geschreven door Ray Davies van The Kinks. Deze Britse band zette het nummer zelf pas in 2001 op de plaat. O.a. ook Bill Wyman en Hooverphonic namen het liedje op.

De populariteit van Dave Berry steeg snel naar grote hoogtes. In december 1965 stond hij met maar liefst vier singles tegelijk in de Veronica Top Veertig: ‘This strange effect’, ‘Can I get it from you’, ‘Little things’ en ‘I`m gonna take you there’. Berry haalde het Nederlandse journaal vanwege de complete volksoplopen die ontstonden op plekken waar de zanger zich liet zien. Zo moest hij zich zelfs een keertje verstoppen in een leeuwenkooi om te ontsnappen aan opdringerige fans. Berry toerde namelijk door Nederland met het circus van Toni Boltini.  Maar zo snel als het succes kwam, zo snel was het ook weer afgelopen. In 1966 volgden nog twee hits: ‘If you wait for love’ en ‘Mama’. Uiteindelijk trouwde Dave met een Nederlandse vrouw, die hij bij één van zijn Nederlandse shows had ontmoet.

 
Translate »
Share This