Danny Vera is met Roller Coaster de nieuwe nummer één in de NPO Radio 2 Top 2000. Bohemian Rhapsody van Queen, dat zeventien keer de lijst aanvoerde, staat nu op twee. De derde plaats in de 22e editie van de Top 2000 is voor Hotel California van Eagles. Hoe komt het toch dat Nederland zo massaal op deze plaat heeft gestemd?

Als iemand antwoord zou moeten hebben op deze vraag is het Rob Stenders. Hij was degene die in het voorjaar van 2019 besloot om Roller Coaster voor het eerst op de radio te draaien. Het was voor hem al snel duidelijk dat het liedje iets bijzonders losmaakte bij de luisteraars: “De tranen stroomden binnen via de app”, aldus Rob.

Het scheelde niet veel of ‘Roller Coaster’ was die dag nooit gedraaid. De geestelijk vader zag er namelijk helemaal geen single in. “Ik had Danny Vera aan de telefoon,” vertelt Rob. “Hij had net zijn nieuwe album Pressure Makes Diamonds uit en Roller Coaster was eigenlijk bestemd om een tamelijk anoniem leven als albumstuk te leiden. Toen ik Danny vroeg naar het nummer waar hij zelf het meeste bij voelde was zijn antwoord: ‘Dat nummer is ongeschikt voor de radio, ongeschikt om te draaien, want het is te persoonlijk: Roller Coaster’.”

De magie van het nummer zit hem volgens Rob vooral in de herkenbaarheid: “Iedereen snapt de tekst, maar geeft daar een persoonlijke interpretatie aan. Het komt bij iedereen onvertaald binnen en past bij bijna iedereen wel ergens in het leven. Ik verwacht dat het nummer tot in het einde der tijden hoog zal blijven eindigen in de Top 2000.”

TOP 10 / TOP 2000, Editie 2020

0104ROLLER COASTER – Danny Vera
0201BOHEMIAN RHAPSODY – Queen
0302HOTEL CALIFORNIA – The Eagles
0403PIANO MAN – Billy Joel
0505STAIRWAY TO HEAVEN – Led Zeppelin
0607BLACK – Pearl Jam
0706AVOND – Boudewijn de Groot
0808FIX YOU – Coldplay
0910WISH YOU WERE HERE – Pink Floyd
1027HEROES – David Bowie
 
Translate »
Share This