Vandaag, 3 juni, maar dan in 1942, werd Curtis Mayfield geboren. De Amerikaanse zanger, producer en songschrijver begon zijn muziek carriére eind jaren vijftig als zanger van de Impressions.  Hij vormde de groep samen met Jerry Butler . In deze periode schreef Curtis Mayfield een groot aantal singlesuccessen voor de Impressions. Veel van deze soulvolle hits, waaronder “Keep on Pushing”, “People Get Ready” en “We’re a Winner”, waren politieke boodschappen, die het optimisme en de trots in de Afro-Amerikaanse gemeenschap vertolkten.  Daarnaast schreef Curtis Mayfield ook nummers voor andere muzikanten.

In 1970 verliet Curtis Mayfield de Impressions om zich te concentreren op een sololoopbaan. In november 1970 werd de protestsong ‘If there’s a hell below we’re all going to go’ zijn eerste Amerikaanse solosucces. Een jaar later werd ‘Move on up’ een hit in Engeland. In Nederland geldt dit nummer als één van zijn populairste, getuige de notering in de TOP 2000. Mayfield bereikte commercieel en artistiek zijn hoogtepunt met ‘Super Fly’, de soundtrack voor de gelijknamige film. Op ‘Super Fly’ leverde hij commentaar op het zware leven in het getto en uitte hij kritiek op drugsmisbruik. Samen met Stevie Wonder en Marvin Gaye werd Curtis Mayfield beschouwd als een van de belangrijkste exponenten van de funky, geëngageerde soulmuziek die begin jaren zeventig ontstond.

Latere albums waren minder succesvol, maar Curtis Mayfield wist nog enkele hits te scoren gedurende de jaren zeventig en tachtig. Op latere nummers uitte hij nog steeds kritiek op onder andere raciale problemen en de Vietnamoorlog. In 1990 sloeg het noodlot toe: tijdens een concert in New York viel een lichtbak op hem en raakte hij tot aan zijn nek verlamd. Ondanks zijn verlamming bracht hij in 1996 nog een album uit: ‘New World Order’.  Het was een grote prestatie: hij nam de plaat liggend op zijn rug in de stusio op! In 1998 moest een van zijn benen worden geamputeerd als gevolg van diabetes. In december 1999 overleed hij. Curtis Mayfield werd maar 57 jaar oud.

 
Translate »
Share This