• Twitter
  • Facebook
Credits: Toglenn-Glenn_Francis-Wikipedia

Vandaag openen we wederom de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022.

Ditmaal komen Crosby, Stills, Nash & Young aan bod met ‘Almost cut my hair’ uit 1971. Het werd geschreven door David Crosby en was te vinden op de LP ‘Déjà vu’.  Het is een moeilijke tijd voor David Crosby, die kort daarvoor zijn vriendin Christine Hinton had verloren. Zij overleed bij een auto ongeluk. Crosby draagt allee bij aan de titeltrack van het album, terwijl zijn drugsgebruik in die periode sterk toeneemt.

Aanvankelijk werd het nummer door Stephen Stills te licht bevonden, maar na het krachtige gitaararrangement van Neil Young alsnog goedgekeurd voor opname. Uiteindelijk zou het Crosby’s bekendste compositie worden. Het kan verkeren!  Crosby schreef het nummer op de avond dat Robert Kennedy werd vermoord en drukt er op eigen wijze zijn gevoel van wanhoop in uit en van “increasing paranoia”. Letterlijk zingt hij dat hij uit vertwijfeling bijna zijn lange haar had afgeknipt.

In Nederland stond de plaat destijds drie weken genoteerd in de Tipparade van Radio Veronica.  Sinds de allereerste editie in december 1999, staat de plaat genoteerd in de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000 van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2.

 
Translate »
Share This